Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Μερική έκλειψη Σελήνης – 28/10/2023

Το Σάββατο (28/10/2023), θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το φαινόμενο της Μερικής Έκλειψης Σελήνης (Partial Lunar Eclipse).Το φαινόμενο στην Κύπρο θα ξεκινήσει στις 22:34, με την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται στις 23:14 όπου και θα παρατηρήσουμε το 13 % της Σελήνης να βρίσκεται στη σκιά της Γης. Η έκλειψη θα  ολοκληρωθεί στις 23:53 με την έξοδο της Σελήνης από τη σκιά της Γης.

Για να δείτε το βίντεο με την εξέλιξη του φαινομένου πατήστε εδώ

Fun fact:Έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Γη παρεμβάλλεται μεταξύ Σελήνης και Ήλιου, με αποτέλεσμα η σκιά της να πέφτει στο φωτιζόμενο μέρος του φεγγαριού.

Μερική Έκλειψη Σελήνης 08/07/2017

Σεληνιακή έκλειψη, λοιπόν, έχουμε όταν η Σελήνη εισέρχεται στη σκιά της Γης.  Η σκιά της Γης, όμως, χωρίζεται σε δύο μέρη: στην καθαυτή σκιά (όπου το φως του ήλιου εμποδίζεται πλήρως) και στην παρασκιά (όπου το φως του ήλιου εμποδίζεται «ελαφρώς»). Όταν λοιπόν η Σελήνη μπει μόνο στην παρασκιά της Γης, το φαινόμενο ονομάζεται έκλειψη παρασκιάς (Penumbral Lunar Eclipse) και η Σελήνη αναπτύσσει απλά άλλη φωτιστική ένταση.

Fun fact:Το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι το ίδιο με το επίπεδο της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο. Στο γεγονός αυτό οφείλεται το ότι δεν παρατηρούμε εκλείψεις σε κάθε πανσέληνο.

Από την άλλη, όταν η Σελήνη εισέλθει κατά ένα μέρος στην καθαυτή σκιά της Γης, έχουμε μερική έκλειψη Σελήνης (partial lunar eclipse) (με τη Σελήνη μερικώς καλυμμένη να δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι πανσέληνος) και, όταν εισέλθει εντελώς στην καθαυτή σκιά, έχουμε ολική έκλειψη (total lunar eclipse) (με την πανσέληνο να είναι πλήρως καλυμμένη).

Μερική έκλειψη Σελήνης 16/5/2022 – Η τελευταία έκλειψη σελήνης όπως την είδαμε από το Ακρωτήρι της Λεμεσού.
Φωτογραφία: Γιώργος Γαβριήλ

Πώς όμως προβλέπουμε μια Σεληνιακή Έκλειψη;

Σύμφωνα με τον «κύκλο του Σάρου» αν μια έκλειψη πραγματοποιηθεί σήμερα, μια αντίστοιχη θα συμβεί σε 223 σεληνιακούς μήνες δηλαδή σε 18 έτη και 11 ημέρες. Ως εκ τούτου, γνωρίζοντας τις εκλείψεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τις επόμενες εκλείψεις. Στην αρχαιότητα, το γεγονός αυτό ήταν γνωστό στους αστρονόμους και αποτελούσε σημαντικό εργαλείο πρόβλεψης.

Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται στις 23:14 όπου και θα παρατηρήσουμε το 13 % της Σελήνης να βρίσκεται στη σκιά της Γης.
Αφήστε μια απάντηση