Posted on

Ο νυχτερινός ουρανός τον Απρίλιο – Τι αξίζει να δούμε!

Αγαπητοί φίλοι της αστρονομίας, αν και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα είναι δύσκολες, ωστόσο μας δίνεται η δυνατότητα να μείνουμε σπίτι και να ασχοληθούμε με πράγματα που γεμίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη μας. Ανασηκώνοντας τα ματιά μας στον νυχτερινό ουρανό, ανοίγουμε το πνεύμα μας και αναλογιζόμαστε ποσό μικροί είμαστε σ’ αυτό το μεγαλείο που μας περιβάλει. Ο ουρανός είναι το φυσικό μας περιβάλλον. Επιβάλλεται να τον αγαπάμε, να τον γνωρίζουμε και να τον μελετάμε όπως άλλωστε πρέπει να κάνουμε και με όλα τα στοιχεία της φύσης. Μέσα από μια σύντομη περιγραφή που έχουμε ετοιμάσει, θα σας ταξιδέψουμε στο νυχτερινό ουρανό του Απρίλη.  

Σελήνη και η υπερπανσέληνος

Ο μήνας μας ξεκινάει με το φεγγάρι μας να βρίσκεται στο πρώτο τέταρτο, δηλαδή φωτιζόμενο από τον ήλιο μας, κατά το ήμισυ. Θα το παρατηρήσουμε με τη δύση του ηλίου να βρίσκεται στο ζενίθ. Η σελήνη όταν δε βρίσκεται στην φάση της πανσέληνού, μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε ακόμη καλυτέρα στους κρατήρες. Στις 8 Απριλίου, το φεγγάρι μας βρίσκεται στο περίγειο – την κοντινότερη απόσταση από τη Γη, καθώς κινείται σε ελλειπτική τροχιά – κάτι που το κάνει να φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινό στον ουρανό! Το γεγονός αυτό αποκαλείται Υπερπανσέληνος (Supermoon).

Tο μεσαίο αστέρι που βρίσκεται στο «χερούλι» του «τηγανιού» είναι δυο αστέρια πολύ κοντά το ένα στο άλλο

Αστερισμοί και βασικά αστέρια    

Τα αναρίθμητα αστέρια που αποτελούν το νυχτερινό ουρανό είναι ουσιαστικά άλλοι ήλιοι του δικού μας γαλαξία. Βρίσκονται όμως εξαιρετικά μακριά από εμάς, γι’ αυτό φαίνονται σαν μικρά αστέρια στον ουρανό. Θα επικεντρωθούμε στους κυριότερους αστερισμούς και αστέρια που μπορούμε να  εντοπίσουμε νωρίς το βραδύ από το σπίτι μας.

Η Μεγάλη άρκτος μας οδηγεί στο πολικό αστέρα
Ίσως ο πιο γνωστός αστερισμός. Έχει το χαρακτηριστικό σχήμα «τηγανιού» και για το μήνα Απρίλιο, βγαίνει στο βόρειο ουρανό με τη δύση του Ήλιου. Πρόκληση για όλους τους παρατηρητές: Ακολουθώντας το γράφημα παρατηρούμε ότι το μεσαίο αστέρι που βρίσκεται στο «χερούλι» του «τηγανιού» είναι δυο αστέρια πολύ κοντά το ένα στο άλλο. (Το Μιζάρ είναι το μεγάλο αστέρι και το Αλκόρ είναι το πιο μικρό αστέρι).
Fun fact: Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν αυτό το διαδικό σύστημα αστεριών σαν ένα test όρασης. Άνθρωποι με καλή όραση μπορούσαν να διακρίνουν και τα δύο αστέρια.
Βρίσκοντας τον πολικό αστέρα: Επεκτείνουμε τη φανταστική γραμμή που ενώνει τα δύο άστρα της βάσης του “τηγανιού” και σε απόσταση ίση με 5 φορές την απόσταση των δύο αυτών αστεριών βρίσκουμε τον Πολικό Αστέρα. Ο Πολικός αστέρας είναι το μοναδικό αστέρι που βρίσκεται πάντα στην ίδια θέση στον ουράνιο θόλο και μας δείχνει τη διεύθυνση του βορρά.

Ο Ωρίωνας,το εντυπωσιακό νεφέλωμα και η Αφροδίτη στις Πλειάδες

Ο Ωρίωνας και το εντυπωσιακό νεφέλωμα
Ο Απρίλιος είναι ο τελευταίος μήνας που μας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον επιβλητικό αστερισμό του Ωρίωνα. Δεν θα έχουμε φυσικά τη δυνατότητα παρατήρησης του καθόλη τη διάρκεια της νύχτας , καθώς θα πέφτει στον ορίζοντα 3 ώρες μετά τη δύση του ηλίου. Θα τον αναγνωρίσουμε μόλις νυχτώσει στα νότιο-δυτικά. Ενώνοντας τα αστέρια του Ωρίωνα σχηματίζεται ανθρώπινη μορφή και γι’ αυτό και στην αρχαιότητα του έδωσαν το όνομα του μυθικού κυνηγού. Αναγνωρίζουμε την χαρακτηριστική ζώνη του Ωρίωνα με τα τρία αστέρια. Ο λαμπρότερoς αστέρας του Ωρίωνα είναι ο Ρίγκελ (Rigel) και τον βρίσκουμε στον αστερισμό αφού έχει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Ο δεύτερος σε λαμπρότητα αστέρας του Ωρίωνα είναι ο Μπετελγκέζ (Betelgeuse) με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα. Είναι ένας άλλος ήλιος που βρίσκεται στο τέλος της ζωής του.
Για όσους διαθέτουν αστρονομικό εξοπλισμό, πρόκληση αποτελεί το νεφέλωμα του Ωρίωνα. Ακολουθώντας το γράφημα και στοχεύοντας κάτω από τη ζώνη του Ωρίωνα, μπορείτε να εντοπίσετε το εντυπωσιακό νεφέλωμα ακόμη και με ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο.
Μία συμβουλή: Συνήθως όσο πιο ψηλά βρίσκεται ένας στόχος στον ουρανό, τόσο πιο εύκολο είναι να τον παρατηρήσομε (λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών και φωτορύπανησης).

Παρασκευή 3/4/2020: Η Αφροδίτη θα βρεθεί μέσα στις πλειάδες

Ο Ταύρος και οι Πλειάδες
Ο αστερισμός του Ταύρου, βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον Ωρίωνα. Το έντονο άστρο με πορτοκαλί χρώμα στον ίδιο αστερισμό ονομάζεται Αλντεμπαράν, που εικονικά αποτελεί το μάτι του μυθικού ταύρου. 
Πρόκληση για όλους τους παρατηρητές: Ακολουθώντας το γράφημα εντοπίζουμε τις πλειάδες (ένα σμήνος από νεογέννητα άστρα) στον αστερισμό του Ταύρου. Δια γυμνού οφθαλμού θα παρατηρήσετε 7 αστέρια που εμφανίζονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Για όσους διαθέτουν αστρονομικό εξοπλισμό, πρόκληση αποτελεί ο εντοπισμός των Πλειάδων, καθώς η παρατήρηση μέσα από ένα τηλεσκόπιο θα μας δώσει την δυνατότητα να αναγνωρίσουμε χιλιάδες αστέρια.

Παρασκευή 3/4/2020: Μη χάσετε το όμορφο αλλά και συνάμα εντυπωσιακό γεγονός καθώς η Αφροδίτη θα βρεθεί μέσα στις πλειάδες. Το γεγονός θα είναι ορατό και δια γυμνού οφθαλμού αλλά αξίζει η προσπάθεια φωτογράφισης του.

Πλανήτες

Αναγνωρίζουμε τους πλανήτες στον νυχτερινό ουρανό και μαθαίνουμε να τους ξεχωρίζουμε από τα αστέρια. Από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, πέντε είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ο Ερμής , η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος. Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας είναι ορατοί  μόνο με χρήση τηλεσκοπίου.   

Ερμής
Δύσκολα παρατηρήσιμος βρίσκεται στον ανατολικό ουρανό και βυθίζεται γρηγορά στο λυκαυγές.

Αφροδίτη
Με το που δύσει o ήλιος την εντοπίζουμε στο δυτικό ουρανό. Είναι το πιο φωτεινό και συνάμα εντυπωσιακό αντικείμενο στον ουρανό. Δύει περίπου 4 ώρες μετά τον ήλιο. Στο γράφημα φαίνεται η πορεία της Αφροδίτης και το πέρασμα της από το σμήνος των Πλειάδων . 

Άρης
Ανατέλλει γύρω στις 4.00 το πρωί και μπορούμε να τον εντοπίσουμε στον αστερισμό του αιγόκερου.

Δίας
Ανατέλλει γύρω στις 3.00 το πρωί και μπορούμε να τον εντοπίσουμε στον αστερισμό του τοξότη.

Κρόνος  
Aνατέλλει γύρω στις 3.30 το πρωί, μπορούμε να τον εντοπίσουμε στον αστερισμό του αιγόκερου.

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ηλεκτρονικό μας κατάστημα λειτουργεί κανονικά και όλες οι παραγγελίες παραδίδονται δωρεάν στο σπίτι. Οποιεσδήποτε απορίες έχετε σχετικά με τον εντοπισμό των ουράνιων στόχων αλλά και με τη χρήση τηλεσκοπίου μπορείτε να τις κάνετε είτε τηλεφωνικός (25253580) είτε σε ηλεκτρονικό μήνυμα (info@houseofscience.com.cy).

Posted on

Μένουμε σπίτι, ταξιδεύομε στο διάστημα!

Αγαπητοί φίλοι,
Στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό, θα λειτουργεί μόνο το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.houseofscience.com.cy. Tο κατάστημα μας στη Λεμεσό θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας. Όλες οι παραγγελίες θα διεκπεραιώνονται κανονικά και θα παραδίδονται δωρεάν στο σπίτι. Μπορείτε να κάνετε τις παραγγελίες σας και τηλεφωνικά στο 25-253580 καθώς και οποιαδήποτε ερώτηση έχετε σχετικά με τη χρήση τηλεσκοπίου.

Ευκαιρία λοιπόν μένοντας σπίτι να ταξιδέψουμε στο διάστημα μέσα από το τηλεσκόπιο μας ή ακόμη και τα κιάλια μας. Μείνετε δυνατοί διαβάζετε βιβλία και θα τα πούμε σύντομα στις αστροπαρατηρήσεις μας.

Καλή δύναμη!

Με εκτίμηση,
Ομάδα House Of Science

Posted on

8η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ-ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ

Η Ένωση Φυσικών Κύπρου (Ε.Φ.Κ), στα πλαίσια της προετοιμασίας για την Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που θα διεξαχθεί στις  11 Απριλίου 2020, ανακοινώνει την προσφορά δωρεάν εισαγωγικών μαθήματων σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τα μαθήματα θα προσφερθούν  σε όλες τις επαρχίες.

Στις 28 Μάρτιου θα διεξαχθεί Παγκύπρια αστροπαρατήρηση και μάθημα χρήσης τηλεσκοπίου.

Τα μαθήματα θα έχουν ως βάση την εξεταστέα ύλη της Παγκύπριας Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, η οποία είναι αναρτημένη στην  ιστοσελίδα  της  Ε.Φ.Κ. Το βιβλίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ» που διδασκόταν στην Β΄ Λυκείου ως μάθημα επιλογής, αποτελεί ένα από τα προτεινόμενα βιβλία για προετοιμασία των μαθητών.

Σε όλους τους μαθητές που θα παρακαθίσουν στους διαγωνισμούς θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Οι 5 πρώτοι μαθητές θα εκπρωσοποισουν την χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής .

 Όσοι μαθητές λυκείου και γυμνασίου θέλουν να συμμετάσχουν στα μαθήματα προετοιμασίας αλλά και στην αστροπαρατήρηση μπορούν να βρουν λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Κ. και στο τηλ. 25-253580.

Posted on

Τα «παιχνίδια» της Σελήνης στην σκιά της Γης

Την Παρασκευή, 10/1/2020, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το φαινόμενο της σεληνιακής έκλειψης στην παρασκιά της Γης (Penumbral Lunar Eclipse). Κατά την παρατήρηση, είδαμε Σελήνη να καλύπτεται από ένα πέπλο «απαλής» σκιάς.

Έκλειψης στην παρασκιά της Γης-10/01/2020

Πότε όμως συμβαίνει μια έκλειψη και ποια η προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί; Έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Γη παρεμβάλλεται μεταξύ Σελήνης και Ήλιου, με αποτέλεσμα η σκιά της να πέφτει στο φωτιζόμενο μέρος του φεγγαριού. Για να πραγματοποιηθεί το φαινόμενο αυτό πρέπει ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή. Γι’ αυτό το λόγο, οι εκλείψεις της Σελήνης παρατηρούνται μόνο σε νύχτες με πανσέληνο, κατά τις οποίες τα τρία ουράνια σώματα μπορούν να ευθυγραμμιστούν.

Σεληνιακή έκλειψη, λοιπόν, έχουμε όταν η Σελήνη εισέρχεται στη σκιά της Γης.  Η σκιά της Γης, όμως, χωρίζεται σε δύο μέρη: στην καθαυτή σκιά (όπου το φως του ήλιου εμποδίζεται πλήρως) και στην παρασκιά (όπου το φως του ήλιου εμποδίζεται «ελαφρώς»). Όταν λοιπόν η Σελήνη μπει μόνο στην παρασκιά της Γης, το φαινόμενο ονομάζεται έκλειψη παρασκιάς (Penumbral Lunar Eclipse) και η Σελήνη αναπτύσσει απλά άλλη φωτιστική ένταση.

Από την άλλη, όταν η Σελήνη εισέλθει κατά ένα μέρος στην καθαυτή σκιά της Γης, έχουμε μερική έκλειψη Σελήνης (partial lunar eclipse) (με τη Σελήνη μερικώς καλυμμένη να δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι πανσέληνος) και, όταν εισέλθει εντελώς στην καθαυτή σκιά, έχουμε ολική έκλειψη (total lunar eclipse) (με την πανσέληνο να είναι πλήρως καλυμμένη και να παίρνει ένα χρώμα απόχρωσης του κόκκινου, αντί μαύρου, λόγω επίδρασης από τη γήινη ατμόσφαιρα).

Το επόμενο πέρασμα της σελήνης από την σκιά της γης θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2020 δίνοντας μας και πάλι μια έκλειψη παρασκιάς. Επίσης αυτή τη χρονιά θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε από την Κύπρο μερική έκλειψη ηλίου στις 21 Ιουνίου 2020. Εάν θέλετε και εσείς να ενημερώνεστε για μελλοντικές αστροπαρατηρήσεις και άλλες εκδηλώσεις, μπορείτε να εγγραφείτε στο Newsletter μας εδώ: https://www.houseofscience.com.cy/eggrafri-sto-newsletter/

Posted on

Χριστουγεννίατικο Αστροπάρτυ

Η 21η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την αστρονομική αρχή του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και του καλοκαιριού στο νότιο. Το Σάββατο 21/12 σας προσκαλούμε στο μικρό μας κοσμοθέατρο για να γιορτάσουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Μέσα από μια σύντομη διάλεξη θα μπορέσετε ενημερωθείτε για το πώς εντοπίζουμε και αναγνωρίζουμε τους χειμωνιάτικους αστερισμούς. Επίσης, θα έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε τους κυρίους στόχους του βαθέως ουρανού, αυτούς δηλαδή που μπορείτε να δείτε μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Η παρουσίασή μας, θα κλείσει με μια σύντομη βιντεοπροβολή.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν διάφορους στόχους μέσα από τα τηλεσκοπία μας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις τις 21:00.

Οι δραστηριότητες συνοπτικά:
1. Γνωριμία με τους αστερισμούς στο χειμερινό ουρανό (19:00)
2. Βιντεοπροβόλη στο κοσμοθέατρο (19:30)
3. Παρατήρηση μέσα από τηλεσκοπία (Πλειάδες και Νεφέλωμα Ωρίωνα, 18:00-21:00)

Είσοδος Ελεύθερη

Αυτά τα Χριστούγεννα ταξιδέψτε στο διάστημα. Δείτε την πλούσια γκάμα τηλεσκοπίων μας εδώ.
Posted on

Διάβαση του Ερμή

Ετοιμαστείτε για το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που έρχεται στις 11 Νοέμβριου και θα είναι ορατό από την Κύπρο. Ο Ερμής θα περάσει μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, αφού βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και την Γη.  

Μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν περίπου 13 τέτοιες διαβάσεις του πλανήτη Ερμή, γεγονός που καταδεικνύει και την σπανιότητα του φαινομένου. Το ίδιο φαινόμενο είχαμε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε το 2016 ενώ η επόμενη διάβαση του Ερμή θα συμβεί το 2032!

Στο House of Science θα υπάρχουν διαθέσιμα τηλεσκόπια, κατάλληλα εξοπλισμένα, για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου. Η εικόνα του Ηλιακού δίσκου θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη όπως αυτή θα καταγράφεται μέσω ενός τηλεσκοπίου. Στις 3μ.μ θα υπάρξει σύντομη ομιλία που θα επεξηγεί το φαινόμενο στους παρευρισκόμενους.


Φανέλα Διάβαση Ερμή : Απόκτησε την εντυπωσιακή φανέλα του φαινομένου

Τι θα δούμε στην πραγματικότητα ;

Θα δούμε τον πλανήτη Ερμή να διαβαίνει μπροστά από τον Ήλιο καλύπτοντας ένα μικρό μέρος του ηλιακού δίσκου. Η έναρξη του φαινομένου σηματοδοτείται με την είσοδο του πλανήτη στον ηλιακό δίσκο, το οποίο θα λάβει χώρα στις 14.34. Αυτή θα είναι η πρώτη επαφή του Ερμή όπου θα εφάπτεται εξωτερικά με τον ηλιακό δίσκο. Το φαινόμενο θα διαρκέσει συνολικά περίπου 5 ώρες και 30 λεπτά αλλά στην Κύπρο θα είναι παρατηρήσιμο μέχρι και τις 16:46 λόγω της δύσης του ηλίου.

H παρατήρηση της διάβασης του Ερμή μπορεί να γίνει μόνο μέσω τηλεσκοπίου και απαιτεί την χρήση ειδικού προστατευτικού φίλτρου. Αν λοιπόν έχετε στην διάθεση σας ένα τηλεσκόπιο, πρέπει απαραίτητα να προμηθευτείτε με ηλιακό φίλτρο έτσι ώστε να παρατηρήσετε με ασφάλεια το φαινόμενο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον πλανήτη Ερμή;

Ο Ερμής είναι ο μικρότερος και κοντινότερος στον ήλιο πλανήτης. Η επιφάνειά του είναι γεμάτη κρατήρες λόγω της τεράστιας βαρύτητας του Ηλίου, η οποία προσελκύει μικρούς και μεγάλους βράχους προς το μέρος του. Λόγω της πολύ αργής περιστροφής γύρω από τον άξονα του (58,5 ημέρες στη Γη) η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας φτάνει τους 430 C, ενώ την νύχτα πέφτει στους -180 C!

Παρατηρούμε διαβάσεις και από άλλους πλανήτες;

Για να παρατηρήσουμε διάβαση πρέπει ο πλανήτης να βρεθεί ακριβώς μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Άρα, μόνο για τους εσωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος (Ερμής και Αφροδίτη) μπορούν να παρατηρηθούν διαβάσεις. Το φαινόμενο της διάβασης της Αφροδίτης είναι ακόμη πιο σπάνιο, καθώς η συχνότητά διάβασης της από τον Ήλιο είναι δυο φορές ανά αιώνα. Επίσης το φαινόμενο της διάβασης πλανητών αποτελεί το κύριο εργαλείο ανίχνευσης και ανακάλυψης εξωπλανητών στον Γαλαξία μας. Πέραν των 3,000 πλανητών έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα άστρα λόγω αυτού του φαινομένου.

Έναρξη εκδήλωσης: 14.00

Λήξη  εκδήλωσης: 16.45

Τοποθεσία : House of Science/Λεμεσός

Πληροφορίες: 25-253580

Είσοδος Ελεύθερη!


Φίλτρο Ήλιου: Απόκτησε ένα ασφαλές φίλτρο ηλίου για την παρακολούθηση του φαινομένου  

Posted on

13η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Διάκριση στον ομαδικό διαγωνισμό της 13ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής πέτυχε ο Ιωάννης Παναγιώτου του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως. Τόσο η διάκριση όσο και η προσπάθεια της Κυπριακής αποστολής ήταν αφιερωμένες στη μνήμη της Αστροφυσικού Νάταλι Κρίστοφερ, η οποία έχασε τόσο άδικα και πρόωρα τη ζωή της σε τραγικό δυστύχημα στις 5 Αυγούστου 2019, την Ικαρία.

Η Κύπρος συμμετείχε στην 13η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής, η οποία διεξήχθη στην πόλη Keszthely της Ουγγαρίας, από τις 2 μέχρι τις 10 Αυγούστου 2019 και σε αυτήν συμμετείχαν 270 μαθητές από 47 χώρες. Τα μέλη της ομάδας της χώρας μας ήταν οι:

Παναγιώτου Ιωάννης – Λύκειο Αγ. Φυλάξεως

Γαβριήλ Παναγιώτης- Λύκειο Αγ. Φυλάξεως

Κωνσταντίνου Αναστασία – Λύκειο Λάτσιων

Συκαλλίδης Στέλιος – Αγγλική Σχολή Λευκωσίας

Αλεξόπουλος Ιωάννης – Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακάριου Γ΄

και επιλέχθηκαν μέσα από την Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξήχθη στις 20 Απριλίου 2019, με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Λυκείου από κάθε επαρχία της Κύπρου.

Η επόμενη Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Κολομβία τον Σεπτέμβριο του 2020. Όσοι μαθητές θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στην Κυπριακή αποστολή μπορούν να λάβουν μέρος στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2020.

Τέλος, η Ένωση Φυσικών Κύπρου ευχαριστεί θερμά όλους και όλες τους καθηγητές και καθηγήτριες Φυσικής που προσφέρουν εθελοντικά μαθήματα προετοιμασίας των μαθητών και μαθητριών για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στην Κύπρο και χρηματοδοτεί τη συμμετοχή της Κύπρου στον Διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη συμβολή του στη διεξαγωγή των Ολυμπιάδων και την Τράπεζα Κύπρου, που βραβεύει τους μαθητές που διακρίνονται στους διαγωνισμούς και τις Ολυμπιάδες που διοργανώνονται από την Ένωση Φυσικών Κύπρου.

Ελληνική Ομάδα

Στη φετινή διοργάνωση, η ελληνική ομάδα κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια, με τους μαθητές Θέμη Πουλτουρτζίδη (1ο Λύκειο Κιλκίς) και Αργύρη Γιαννίση – Μανέ (Μουσικό Λύκειο Βόλου) και τρία χάλκινα μετάλλια με τους μαθητές Ευτυχία Βασιλείου (Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά), Διονύση Γάκη (Πειραματικό Λύκειο Πατρών) και Κωνσταντίνο Ξυλόπορτα (Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων). Ολοι δηλαδή οι μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών και μάλιστα αυτή τη φορά με ένα μετάλλιο στο στήθος τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στις 13 διοργανώσεις.

Posted on

Αστροπαρατήρηση στον Αμίαντο – 28/09/2019

Ακριβής τοποθεσία: https://goo.gl/maps/dR3Z7MVEUL6BSM9E6

Με την ευκαιρία της νέας σελήνης, το επόμενο Σάββατο (28/09/2019), θα οργανώσουμε αστροπαρατήρηση στο Παλαιό Γήπεδο Αμιάντου. Μέσα από τα τηλεσκόπια μας θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε διάφορους ουράνιους στόχους, όπως πλανήτες, σμήνη αστέρων, γαλαξίες και νεφελώματα.

Θα ξεκινήσουμε στις 18:30 και θα τελειώσουμε στις 22:00.

Σας παρακαλούμε θερμά να μην αργήσετε να έρθετε στο χώρο. Λόγω του σκότους, τα φώτα των αυτοκινήτων είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά στους συμμετέχοντες. Επίσης, θα ξεκινήσουμε τη βραδιά με μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τους στόχους που θα παρατηρήσουμε.

Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας:

  • Ζεστά ρούχα 
  • Καρέκλα
  • Κόκκινο φαναράκι
  • Σνακ, νερό, ζεστό τσάι, καφέ κλπ

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/421551275161038/

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 25253580, 99787424, 99393968

Είσοδος Ελεύθερη

Πρόγραμμα Βραδιάς:

Ώρα Αντικείμενο Κατηγορία
18:30 Ουρανογραφία – Συζήτηση για τους στόχους που θα παρατηρήσουμε  
19:00 Δίας Πλανήτης
19:15 Κρόνος Πλανήτης
19:30 Albireo Διπλό Αστέρι
19:45 Μ22 – Σφαιρωτό Σμήνος στον Τοξότη Σφαιρωτό Σμήνος
20:00 Μ13 – Σφαιρωτό Σμήνος στον Ηρακλή Σφαιρωτό Σμήνος
20:15 Μ25 – Ανοικτό Σμήνος στον Τοξότη Ανοικτό Σμήνος
20:30 Μ8 – Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας Σμήνος με Νεφέλωμα
20:45 Μ16 – Νεφέλωμα του Αετού Σμήνος με Νεφέλωμα
21:00 Μ57 – Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα Πλανητικό Νεφέλωμα
21:15 Μ31 – Γαλαξίας Της Ανδρομέδας Σπειροειδής Γαλαξίας
21:30 Μ33 – Γαλαξίας Του Τριγώνου Σπειροειδής Γαλαξίας
21:45 NGC869/NGC864 – Διπλό Σμήνος Δύο Ανοικτά Σμήνη
Posted on

Πλάνο Αστροπαρατήρησης Αμίαντος 27/7/2019

Αντικείμενο Κατηγορία Ώρα
Δίας Πλανήτης 20:30
Κρόνος Πλανήτης 20:45
Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Ηρακλή (M13) Σφαιρ. Σμήνος 21:00
Whirlpool Galaxy (M51) Γαλαξίας 21:15
Δήμητρα (Ceres ) Νάνος πλανήτης 21:30
Albireo Διπλό Αστέρι 21:45
Ring Nebula (M57) Νεφέλωμα 22:00
Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Τοξώτη (M22) Σφαιρ. Σμήνος 22:15
Lagoon Nebula (M8) Νεφέλωμα 22:30
Veil Nebula Nεφέλωμα 22:45Δίας (Μέγεθος -2.5)   Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Είναι ένας γίγαντας αερίων και στην επιφάνεια του παρατηρούμε διαφορετικές χρωματικές ζώνες. Οι άσπρες και κίτρινες ζώνες είναι υψηλά νέφη, ενώ οι κόκκινες και καφέ ζώνες χαμηλότερα νέφη. Χαρακτηριστικό του Δία είναι η μεγάλη κηλίδα του, η οποία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Είναι ένας συνεχόμενος αντικυκλώνας που φαίνεται να μετακινείται αργά.

Κρόνος (Μέγεθος 0.1)Κρόνος, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών.Όπως ο Δίας έτσι και ο Κρόνος δεν έχει σταθερή επιφάνεια, παρά μόνο στρώματα αερίων. Τα άσπρα είναι υψηλά νέφη και τα κίτρινα χαμηλότερα. Οι δακτύλιοι του
Κρόνου χωρίζονται σε περιοχές με κενά ανάμεσά τους. Το γνωστότερο κενό μεταξύ των δακτυλίων είναι το χάσμα Cassini, που χωρίζει τον A δακτύλιο από τον B.

Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Ηρακλή (M13)(Μέγεθος 5.8) Το Σφαιρωτό Σμήνος Ηρακλή είναι σε απόσταση περίπου 25.000 ετών φωτός στον αστερισμό του Ηρακλή. Έχει διάμετρο περίπου 150 έτη φωτός και αποτελείται από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άστρα. Έχει ηλικία περίπου 14 εκατομμύρια έτη.

Whirlpool Galaxy (M51) (Μέγεθος 8.1) Είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που αλληλεπιδρά με έναν γαλαξία νάνο. Βρίσκεται σε απόσταση 23 ετών φωτός περίπου .

Δήμητρα (Ceres) (Μέγεθος 8.5) Η Δήμητρα είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος του Ηλιακού μας συστήματος και ο μόνος που βρίσκεται μέσα στην κύρια ζώνη αστεροειδών. Επίσης είναι ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ποτέ. Αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από πάγο νερού, που σε ποσότητα ίσως να είναι περισσότερο από όσο το σύνολο του γλυκού νερού στην Γη. 

Albireo (Μέγεθος 3.2) Ο Αλμπιρέο είναι ο πέμπτος λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού του κύκνου. Απέχει περίπου 400 έτη φωτός. Με γυμνό μάτι εμφανίζεται ως απλός αστέρας, αλλά ένα τηλεσκόπιο μπορεί να διαχωρίσει τους δύο αστέρες του, τον πορτοκαλί γίγαντα Α, και ένα γαλάζιο αστέρα φαινομενικού τύπου Β.    

Ring Nebula (M57) (Μέγεθος 8,8) Το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα είναι ένα χαρακτηριστικό νεφέλωμα στον αστερισμό της Λύρας. Απέχει περίπου 2300 έτη φωτός από τη Γη και η μάζα του εκτιμάται σε 1,2 φορά τη μάζα του ήλιου.Παρατηρώντας το βλέπουμε την κατάσταση στην οποία θα επέλθει ο ήλιος μας στο τέλος της ζωής του.

Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Τοξώτη (M22) (Μέγεθος 5,1) Είναι ένα ελλειπτικό σφαιρωτό σμήνος σε απόσταση 10.500 ετών φωτός στον αστερισμό του τοξότη.  Είναι το τρίτο λαμπρότερο σφαιρωτό σμήνος στον γήινο ουρανό. Έχει διάμετρο περίπου 100 έτη φωτός
Οι αστέρες που αποτελούν τα σφαιρωτά σμήνη είναι ισχυρώς δεσμευμένοι από τη βαρύτητα του κάθε σμήνους, πράγμα που δίνει στα σμήνη αυτά το σφαιρικό τους σχήμα. Τα σφαιρωτά σμήνη, που βρίσκονται στην άλω ενός γαλαξία, περιέχουν πολύ περισσότερους αστέρες ανά σμήνος από ό,τι τα ανοικτά ή γαλαξιακά σμήνη, τα οποία βρίσκονται στον δίσκο του ίδιου γαλαξία.

Lagoon Nebula (M8) (Μέγεθος 6.0) Το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας είναι ένα διάχυτό νεφέλωμα που βρίσκεται στον αστερισμό του τοξότη που απέχει από τη Γη περίπου 5000 έτη φωτός. Όπως πολλά διάχυτα νεφελώματα, περιλαμβάνει ένα ωραίο ανοικτό σμήνος που αποτελείται από πολύ θερμούς και νέους αστέρες με ηλικία μόνο 2 εκατομμυρίων ετών.

Veil Nebula (Μέγεθος 7.0) Το νεφέλωμα του πέπλου, είναι ένα χαρακτηριστικό νεφέλωμα στον αστερισμό του κύκνου, αποτέλεσμα της υπερκαινοφανής έκρηξης ενός αστεριού 20 φορές μεγαλύτερου σε μέγεθος από τον Ήλιο, που έγινε πριν από περίπου 8000 χρόνια.

Για να είναι η αστροπαρατήρηση μας πιο ευχάριστη, σας προτείνουμε να εφοδιαστείτε με τα ακόλουθα :

1) Ζεστά ρούχα 
2) Καρέκλα
3) Κόκκινο φαναράκι
4) Σνακ, νερό, ζεστό τσάι, καφέ κλπΣ

Posted on

Έκλειψη Σελήνης

Το House Of Science – Σπίτι Της Επιστήμης διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή την έκλειψη Σελήνης, την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του House Of Science – Σπίτι Της Επιστήμης και θα ξεκινήσει στις 22:00.

Η μερική έκλειψη σελήνης όπως καταγράφηκε το 2017 από τα τηλεσκοπία μας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ιδιαίτερου αστρονομικού φαινομένου, 66% του φεγγαριού θα χαθεί μέσα στην σκιά της Γης. Η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:01 με την κορύφωση του φαινομένου να αναμένεται μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (00:30) ενώ στις 01:59 η Σελήνη θα εξέλθει της κυρίως σκιάς.

Αναλυτικά, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα :
-Προβολή ζωντανής εικόνας του φεγγαριού σε γιγαντοοθόνη, όπως αυτή θα καταγράφεται δια μέσω ενός τηλεσκοπίου.
-Παρατήρηση της Σελήνης μέσα από τηλεσκόπια.
-Παρατήρηση των Πλανητών Δία και Κρόνου
-Διάλεξη στο Κοσμοθέατρο μας στις 22:30 με θέμα «Η Σελήνη και οι Εκλείψεις της»

Έκλειψη Παρασκιάς

Ο κάθε ερασιτέχνης αστρονόμος και φωτογράφος, θα μπορεί να φέρει το δικό του εξοπλισμό συμμετέχοντας στην παρατήρηση και αποτύπωση του φαινομένου.

Είσοδος Ελεύθερη!