Posted on

Πλάνο Αστροπαρατήρησης Αμίαντος 27/7/2019

Αντικείμενο Κατηγορία Ώρα
Δίας Πλανήτης 20:30
Κρόνος Πλανήτης 20:45
Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Ηρακλή (M13) Σφαιρ. Σμήνος 21:00
Whirlpool Galaxy (M51) Γαλαξίας 21:15
Δήμητρα (Ceres ) Νάνος πλανήτης 21:30
Albireo Διπλό Αστέρι 21:45
Ring Nebula (M57) Νεφέλωμα 22:00
Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Τοξώτη (M22) Σφαιρ. Σμήνος 22:15
Lagoon Nebula (M8) Νεφέλωμα 22:30
Veil Nebula Nεφέλωμα 22:45Δίας (Μέγεθος -2.5)   Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Είναι ένας γίγαντας αερίων και στην επιφάνεια του παρατηρούμε διαφορετικές χρωματικές ζώνες. Οι άσπρες και κίτρινες ζώνες είναι υψηλά νέφη, ενώ οι κόκκινες και καφέ ζώνες χαμηλότερα νέφη. Χαρακτηριστικό του Δία είναι η μεγάλη κηλίδα του, η οποία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Είναι ένας συνεχόμενος αντικυκλώνας που φαίνεται να μετακινείται αργά.

Κρόνος (Μέγεθος 0.1)Κρόνος, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών.Όπως ο Δίας έτσι και ο Κρόνος δεν έχει σταθερή επιφάνεια, παρά μόνο στρώματα αερίων. Τα άσπρα είναι υψηλά νέφη και τα κίτρινα χαμηλότερα. Οι δακτύλιοι του
Κρόνου χωρίζονται σε περιοχές με κενά ανάμεσά τους. Το γνωστότερο κενό μεταξύ των δακτυλίων είναι το χάσμα Cassini, που χωρίζει τον A δακτύλιο από τον B.

Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Ηρακλή (M13)(Μέγεθος 5.8) Το Σφαιρωτό Σμήνος Ηρακλή είναι σε απόσταση περίπου 25.000 ετών φωτός στον αστερισμό του Ηρακλή. Έχει διάμετρο περίπου 150 έτη φωτός και αποτελείται από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άστρα. Έχει ηλικία περίπου 14 εκατομμύρια έτη.

Whirlpool Galaxy (M51) (Μέγεθος 8.1) Είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που αλληλεπιδρά με έναν γαλαξία νάνο. Βρίσκεται σε απόσταση 23 ετών φωτός περίπου .

Δήμητρα (Ceres) (Μέγεθος 8.5) Η Δήμητρα είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος του Ηλιακού μας συστήματος και ο μόνος που βρίσκεται μέσα στην κύρια ζώνη αστεροειδών. Επίσης είναι ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ποτέ. Αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από πάγο νερού, που σε ποσότητα ίσως να είναι περισσότερο από όσο το σύνολο του γλυκού νερού στην Γη. 

Albireo (Μέγεθος 3.2) Ο Αλμπιρέο είναι ο πέμπτος λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού του κύκνου. Απέχει περίπου 400 έτη φωτός. Με γυμνό μάτι εμφανίζεται ως απλός αστέρας, αλλά ένα τηλεσκόπιο μπορεί να διαχωρίσει τους δύο αστέρες του, τον πορτοκαλί γίγαντα Α, και ένα γαλάζιο αστέρα φαινομενικού τύπου Β.    

Ring Nebula (M57) (Μέγεθος 8,8) Το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα είναι ένα χαρακτηριστικό νεφέλωμα στον αστερισμό της Λύρας. Απέχει περίπου 2300 έτη φωτός από τη Γη και η μάζα του εκτιμάται σε 1,2 φορά τη μάζα του ήλιου.Παρατηρώντας το βλέπουμε την κατάσταση στην οποία θα επέλθει ο ήλιος μας στο τέλος της ζωής του.

Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Τοξώτη (M22) (Μέγεθος 5,1) Είναι ένα ελλειπτικό σφαιρωτό σμήνος σε απόσταση 10.500 ετών φωτός στον αστερισμό του τοξότη.  Είναι το τρίτο λαμπρότερο σφαιρωτό σμήνος στον γήινο ουρανό. Έχει διάμετρο περίπου 100 έτη φωτός
Οι αστέρες που αποτελούν τα σφαιρωτά σμήνη είναι ισχυρώς δεσμευμένοι από τη βαρύτητα του κάθε σμήνους, πράγμα που δίνει στα σμήνη αυτά το σφαιρικό τους σχήμα. Τα σφαιρωτά σμήνη, που βρίσκονται στην άλω ενός γαλαξία, περιέχουν πολύ περισσότερους αστέρες ανά σμήνος από ό,τι τα ανοικτά ή γαλαξιακά σμήνη, τα οποία βρίσκονται στον δίσκο του ίδιου γαλαξία.

Lagoon Nebula (M8) (Μέγεθος 6.0) Το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας είναι ένα διάχυτό νεφέλωμα που βρίσκεται στον αστερισμό του τοξότη που απέχει από τη Γη περίπου 5000 έτη φωτός. Όπως πολλά διάχυτα νεφελώματα, περιλαμβάνει ένα ωραίο ανοικτό σμήνος που αποτελείται από πολύ θερμούς και νέους αστέρες με ηλικία μόνο 2 εκατομμυρίων ετών.

Veil Nebula (Μέγεθος 7.0) Το νεφέλωμα του πέπλου, είναι ένα χαρακτηριστικό νεφέλωμα στον αστερισμό του κύκνου, αποτέλεσμα της υπερκαινοφανής έκρηξης ενός αστεριού 20 φορές μεγαλύτερου σε μέγεθος από τον Ήλιο, που έγινε πριν από περίπου 8000 χρόνια.

Για να είναι η αστροπαρατήρηση μας πιο ευχάριστη, σας προτείνουμε να εφοδιαστείτε με τα ακόλουθα :

1) Ζεστά ρούχα 
2) Καρέκλα
3) Κόκκινο φαναράκι
4) Σνακ, νερό, ζεστό τσάι, καφέ κλπΣ

Posted on

Έκλειψη Σελήνης

Το House Of Science – Σπίτι Της Επιστήμης διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή την έκλειψη Σελήνης, την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του House Of Science – Σπίτι Της Επιστήμης και θα ξεκινήσει στις 22:00.

Η μερική έκλειψη σελήνης όπως καταγράφηκε το 2017 από τα τηλεσκοπία μας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ιδιαίτερου αστρονομικού φαινομένου, 66% του φεγγαριού θα χαθεί μέσα στην σκιά της Γης. Η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:01 με την κορύφωση του φαινομένου να αναμένεται μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (00:30) ενώ στις 01:59 η Σελήνη θα εξέλθει της κυρίως σκιάς.

Αναλυτικά, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα :
-Προβολή ζωντανής εικόνας του φεγγαριού σε γιγαντοοθόνη, όπως αυτή θα καταγράφεται δια μέσω ενός τηλεσκοπίου.
-Παρατήρηση της Σελήνης μέσα από τηλεσκόπια.
-Παρατήρηση των Πλανητών Δία και Κρόνου
-Διάλεξη στο Κοσμοθέατρο μας στις 22:30 με θέμα «Η Σελήνη και οι Εκλείψεις της»

Έκλειψη Παρασκιάς

Ο κάθε ερασιτέχνης αστρονόμος και φωτογράφος, θα μπορεί να φέρει το δικό του εξοπλισμό συμμετέχοντας στην παρατήρηση και αποτύπωση του φαινομένου.

Είσοδος Ελεύθερη!

Posted on

7η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής

Ανακοίνωση Ένωσης Φυσικών Κύπρου

Η Ένωση Φυσικών Κύπρου, ανακοινώνει προς όλα τα µέλη της, την ημερομηνία και την ύλη για την 7η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής Γυμνασίου – Λυκείου. Αναλυτικά, ο τόπος διεξαγωγής, η ώρα και η ύλη του διαγωνισμού έχουν ως εξής: 
Ημερομηνία : Σάββατο, 20 Απρίλιου
ου 2019 Ώρα: 10:00πµ – 12:00µ

ΥΛΗ: Τα κεφάλαια και οι έννοιες είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Κ www.cyphso.eu 
Ολυμπιάδες  Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής.

ΤΟΠΟΣ
Λευκωσία: Πανεπιστήμιο Κύπρου
Λεμεσός: Λύκειο Λινόπετρας
Λάρνακα: Παγκύπριο Λύκειο
Πάφος: Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Αμμόχωστος: Λύκειο Παραλιμνίου

Η Ένωση Φυσικών Κύπρου ανακοινώνει, την έναρξη σειράς, δωρεάν μαθημάτων προετοιμασίας για την 7η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής. 
Οι καθηγητές, µέλη της Ε.Φ.Κ που θα διδάξουν τα ενισχυτικά μαθήματα ανά επαρχία είναι : 
Λευκωσία : Τσαγκαρίδης Στέλιος , τηλέφωνο 99513755 
Λεμεσός : Βασιλείου Βασίλης, τηλέφωνο 99787424 
Πάφος : Σεκερίδης Βλάσιος, τηλέφωνο 96564615 
Λάρνακα – Αμμόχωστος : Φιλίππου Δημήτριος , τηλέφωνο 99451248

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές/τριες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στους πιο πάνω καθηγητές. 
ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 
Η σειρά των πιο πάνω μαθημάτων θα περιλαμβάνει τρεις 90-λεπτες διαλέξεις και μια Αστροπαρατήρηση. 
Σε όλους τους μαθητές που θα παρακαθίσουν στους διαγωνισμούς θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Στους διακριθέντες θα δοθεί δίπλωμα και αναμνηστικό μετάλλιο.

Posted on

Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2018

Ανακοίνωση Ένωσης Φυσικών Κύπρου

Η Κύπρος συμμετείχε με τετραμελή ομάδα στην 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής 2018 – IOAA (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics), που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο της Κίνας, από την 2η Νοεμβρίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 38 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, και την Αμερική, με περίπου 200 μαθητές.

Ο μαθητής Χράτζια Ζαχαριάν της Αγγλικής Σχολής, Λευκωσίας απόσπασε Εύφημη Μνεία από τους διοργανωτές για τη συνολική του επίδοση. Επίσης, πρώτη θέση στον ομαδικό διαγωνισμό πηρέ η ομάδα στην οποία συμμετείχε ο Παναγιώτης Γαβριήλ του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, Λεμεσού.

Η Κυπριακή αποστολή αποτελείτο από τρεις μαθητές και ένα συνοδό καθηγητή μέλος της Ένωσης Φυσικών Κύπρου. Οι μαθητές ήταν οι: Παναγιώτης Γαβριήλ (Λύκειο Αγ. Φυλάξεως, Λεμεσός), Χράτζια Ζαχαριάν (Αγγλική Σχολή, Λευκωσίας) και Ιωάννης Παναγιώτου (Λύκειο Αγ. Φυλάξεως, Λεμεσός). Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Γιώργος Κελίρης, μέλος της Ένωσης Φυσικών Κύπρου.

Η ομάδα των μαθητών επιλέχθηκε κατόπιν διάκρισης στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξήχθη την 30η Ιουνίου 2018, με συμμετοχή μαθητών Λυκείου από κάθε επαρχία της Κύπρου. Η ομάδα των μαθητών που επιλέγηκε έτυχε προετοιμασίας από μέλη της Ένωσης Φυσικών Κύπρου.

Τα έξοδα της αποστολής κάλυψε με ευγενική χορηγία το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας αντιλαμβανόμενο τη σημασία της εκπροσώπησης της χώρας μας σε διεθνείς μαθητικούς διαγωνισμούς.

Η έκφραση συγχαρητήριων σε όλους τους μαθητές είναι η ελάχιστη αναγνώριση της προσπάθειας τους.

Η ΕΦΚ εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες στα μέλη της Βασίλη Βασιλείου, Στέλιο Τσαγγαρίδη, Βλάση Σερεκίδη και Δημήτριο Φιλίππου που διοργάνωσαν στην επαρχία τους μαθήματα προετοιμασίας για την Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Τα μαθήματα αυτά τα οποία γίνονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς από μέλη της ΕΦΚ.

Ευχαριστίες επίσης στον Γιώργο Κελίρη που ανέλαβε την προετοιμασία της τελικής ομάδας που εκπροσώπησε την Κύπρο στην Ολυμπιάδα.

Η 13η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής το 2019 θα γίνει στην Ουγγαρία. Όσοι μαθητές θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στην ομάδα της Kυπριακής αποστολής μπορούν να λάβουν μέρος στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2019. .Σε κάθε Επαρχία διοργανώθηκε σειρά δωρεάν μαθήματων Αστρονομίας – Αστροφυσικής για προετοιμασία για την Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2019.

ΕΦΚ – 19/11/2018

Posted on

Κάποια θεάματα απλά δε χάνονται!

Σκεφτείτε να ερχόντουσαν στην πόλη σας τα πιο γνωστά συγκροτήματα του κόσμου! Ή μια υπερπαραγωγή του Μπρόντγουεϊ! Δε θα σπεύδατε να κλείσετε εισιτήρια το συντομότερο;

Ναι, κάποια θεάματα απλά δεν χάνονται! Όσο αληθεύει αυτό για τα επίγεια θεάματα, άλλο τόσο και περισσότερο αληθεύει για τα ουράνια. Στην αστρονομία συμβαίνουν κατά καιρούς φαινόμενα που εντυπωσιάζουν! Μπορεί να είναι η εμφάνιση ενός κομήτη που περνάει κοντά από τη Γη. Ή μια πολύ έντονη βροχή μετεώρων.

Το φετινό καλοκαίρι ο Άρης θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη! Συγκεκριμένα, στις 31 Ιουλίου 2018 θα βρεθεί σε απόσταση “μόλις” 57,6 εκατομμύρια km από την Γη. Μόνο 3,5% πιο μακριά από το ρεκόρ του 2003!

Ο Άρης λαμπρότερος από τον Δία!

Για δύο μήνες λοιπόν, από 7 Ιουλίου έως 7 Σεπτεμβρίου, ο πλανήτης Άρης θα είναι πολύ φωτεινός στον νυχτερινό ουρανό, λαμπρότερος ακόμα και από τον Δία! Ένα πραγματικό υπερθέαμα μεγάλης διάρκειας, που θα μπορέσετε να το απολαύσετε είτε βρίσκεστε στην παραλία είτε στο βουνό. 

Πιο συγκεκριμένα από την Κύπρο ο Άρης φαίνεται να ανατέλλει γύρω στις 10 τη νύχτα και βρίσκεται στον νυχτερινό ουρανό μέχρι τις 7 και 50 το πρωί. 

Ένα υπερθέαμα που δεν πρέπει να χάσετε! Θα περάσουν χρόνια μέχρι να μας πλησιάσει πάλι ο Άρης τόσο πολύ. Φροντίστε, λοιπόν, να προμηθευτείτε έγκαιρα το κατάλληλο εισιτήριο για αυτήν την περίσταση: ένα τηλεσκόπιο.

Στο House of Science-Σπίτι της Επιστήμηςκάθε Πέμπτη θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε δωρεάν τους πλανήτες ΆρηΔία και Κρόνο μέσα από τα τηλεσκόπιά μας. Για να απολαύσετε το θέαμα, αρκεί να περάσετε από το κατάστημά μας οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ των ωρών 8:00μμ-10:00μμ! Επίσης θα είμαστε διαθέσιμοι να λύσουμε οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με το τηλεσκόπειό σας!

House of Science
Σπίτι της Επιστήμης

Posted on

Ο ουρανός τον Μάρτιο – Τι αξίζει να δείτε

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της Ισημερίας, δηλαδή της μέρας κατά την οποία ο Ήλιος φωτίζει την Γη ακριβώς κάθετα στον ισημερινό της, κάνοντας έτσι ίση την διάρκεια της ημέρας με την νύχτα. Για την αστρονομία, η Εαρινή Ισημερία σημαδεύει και την μετάβαση από τον χειμωνιάτικο ουρανό προς τον ουρανό της άνοιξης. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς μας επιφυλάσσει ο νυκτερινός ουρανός τον Μάρτιο. Continue reading Ο ουρανός τον Μάρτιο – Τι αξίζει να δείτε

Posted on

Ο ουρανός τον Φεβρουάριο – Τι αξίζει να δείτε

sky_feb

Αν και ο Φεβρουάριος είναι σχετικά κρύος μήνας, είναι επίσης και ο μήνας του έρωτα. Μπορούμε να ντυθούμε ζεστά και να απολαύσουμε μερικές  από τις ξάστερες νύχτες παρέα με το ταίρι μας. Ιδιαίτερα τα βράδια μετά από βροχή, ο ουρανός προσφέρεται για παρατήρηση. Η βροχή καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τα αιωρούμενα σωματίδια, και σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για να ταξιδέψουμε στον μαγευτικό ουρανό. 

Continue reading Ο ουρανός τον Φεβρουάριο – Τι αξίζει να δείτε

Posted on

Ο ουρανός τον Ιανουάριο – Τι αξίζει να δείτε

Καλή χρονιά! Ο χειμώνας και ιδιαίτερα ο νυκτερινός ουρανός του Γενάρη μας χαρίζει μερικές από τις πιο καθαρές παρατηρησιακές εμπειρίες. Οι ξάστερες και χωρίς υγρασία νύκτες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κοιτάζουμε τον ουράνιο θόλο προς τα εξωτερικά του γαλαξία μας, μας δίνουν μερικούς από τους καθαρότερους ουρανούς της χρονιάς!  Ας δούμε λοιπόν τι αξίζει να απολαύσουμε τον πρώτο μήνα του 2018.

Continue reading Ο ουρανός τον Ιανουάριο – Τι αξίζει να δείτε

Posted on

Ο ουρανός τον μήνα Δεκέμβριο – Τι αξίζει να δείτε

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας του ηλιοστασίου. Η 21η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την αστρονομική αρχή του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και το καλοκαίρι στο νότιο. Για εμάς στο βόρειο ημισφαίριο, σκεφτείτε το ως τη μακρύτερη νύχτα του χρόνου για αστροπαρατήρηση! Σας προτείνουμε λοιπόν μερικούς από τους πιο κυρίους στόχους που μπορείτε να απολαύσετε αυτό τον μήνα.

Continue reading Ο ουρανός τον μήνα Δεκέμβριο – Τι αξίζει να δείτε

Posted on

Συνέντευξη με τον αστροφυσικό Ιωάννη Σειραδάκη

Ήταν μεγάλη μου τιμή να γνωρίσω τον αρχηγό της Ελληνικής αποστολής, κύριο Ιωάννη Σειραδάκη, κατά την διεξαγωγή της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης. Continue reading Συνέντευξη με τον αστροφυσικό Ιωάννη Σειραδάκη