Δημοσιεύθηκε την 1 σχόλιο

Τα «παιχνίδια» της Σελήνης στην σκιά της Γης

Την Παρασκευή, 10/1/2020, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το φαινόμενο της σεληνιακής έκλειψης στην παρασκιά της Γης (Penumbral Lunar Eclipse). Κατά την παρατήρηση, είδαμε Σελήνη να καλύπτεται από ένα πέπλο «απαλής» σκιάς.

Έκλειψης στην παρασκιά της Γης-10/01/2020

Πότε όμως συμβαίνει μια έκλειψη και ποια η προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί; Έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Γη παρεμβάλλεται μεταξύ Σελήνης και Ήλιου, με αποτέλεσμα η σκιά της να πέφτει στο φωτιζόμενο μέρος του φεγγαριού. Για να πραγματοποιηθεί το φαινόμενο αυτό πρέπει ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή. Γι’ αυτό το λόγο, οι εκλείψεις της Σελήνης παρατηρούνται μόνο σε νύχτες με πανσέληνο, κατά τις οποίες τα τρία ουράνια σώματα μπορούν να ευθυγραμμιστούν.

Σεληνιακή έκλειψη, λοιπόν, έχουμε όταν η Σελήνη εισέρχεται στη σκιά της Γης.  Η σκιά της Γης, όμως, χωρίζεται σε δύο μέρη: στην καθαυτή σκιά (όπου το φως του ήλιου εμποδίζεται πλήρως) και στην παρασκιά (όπου το φως του ήλιου εμποδίζεται «ελαφρώς»). Όταν λοιπόν η Σελήνη μπει μόνο στην παρασκιά της Γης, το φαινόμενο ονομάζεται έκλειψη παρασκιάς (Penumbral Lunar Eclipse) και η Σελήνη αναπτύσσει απλά άλλη φωτιστική ένταση.

Από την άλλη, όταν η Σελήνη εισέλθει κατά ένα μέρος στην καθαυτή σκιά της Γης, έχουμε μερική έκλειψη Σελήνης (partial lunar eclipse) (με τη Σελήνη μερικώς καλυμμένη να δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι πανσέληνος) και, όταν εισέλθει εντελώς στην καθαυτή σκιά, έχουμε ολική έκλειψη (total lunar eclipse) (με την πανσέληνο να είναι πλήρως καλυμμένη και να παίρνει ένα χρώμα απόχρωσης του κόκκινου, αντί μαύρου, λόγω επίδρασης από τη γήινη ατμόσφαιρα).

Το επόμενο πέρασμα της σελήνης από την σκιά της γης θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2020 δίνοντας μας και πάλι μια έκλειψη παρασκιάς. Επίσης αυτή τη χρονιά θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε από την Κύπρο μερική έκλειψη ηλίου στις 21 Ιουνίου 2020. Εάν θέλετε και εσείς να ενημερώνεστε για μελλοντικές αστροπαρατηρήσεις και άλλες εκδηλώσεις, μπορείτε να εγγραφείτε στο Newsletter μας εδώ: https://www.houseofscience.com.cy/eggrafri-sto-newsletter/

Μία σκέψη στο“Τα «παιχνίδια» της Σελήνης στην σκιά της Γης

  1. […] Φωτογραφία 1: Κατά την παρατήρηση, θα δούμε τη Σελήνη να καλύπτεται από ένα πέπλο «απαλής» σκιάς. Η φωτογραφία πάρθηκε κατά τη διάρκεια έκλειψης παρασκιάς στις 10.1.2020. […]

Αφήστε μια απάντηση