Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ο ουρανός τον Φεβρουάριο – Τι αξίζει να δείτε

sky_feb

Αν και ο Φεβρουάριος είναι σχετικά κρύος μήνας, είναι επίσης και ο μήνας του έρωτα. Μπορούμε να ντυθούμε ζεστά και να απολαύσουμε μερικές  από τις ξάστερες νύχτες παρέα με το ταίρι μας. Ιδιαίτερα τα βράδια μετά από βροχή, ο ουρανός προσφέρεται για παρατήρηση. Η βροχή καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τα αιωρούμενα σωματίδια, και σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για να ταξιδέψουμε στον μαγευτικό ουρανό. 

Σελήνη

Αν και τον προηγούμενο μηνά είχαμε δυο πανσέληνους αυτό το μηνά δεν θα δούμε καμιά. Το γεγονός αυτό, δηλαδή της απουσίας πανσελήνου κατά την διάρκεια του μήνα, μπορεί να το ακούσουμε ως “black moon”. Βέβαια το “black moon” αποτελεί ακόμη μια ονομασία και δεν πρέπει να αναζητούμε κανένα μαύρο φεγγάρι. Νέα σελήνη θα έχουμε στις 15 Φεβρουαρίου. Η νύχτα με νέα σελήνη προσφέρεται για αστροπαρατήρηση καθώς το φεγγάρι δεν εμφανίζεται στον ουρανό.

Οι θέσεις των πλανητών

Αναγνωρίζουμε τους πλανήτες στον νυχτερινό ουρανό και μαθαίνουμε να τους ξεχωρίζουμε από τα αστέρια. Από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, πέντε είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ο Ερμής , η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος. Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας φαίνονται μόνο με τηλεσκόπιο.   

Δίας

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ιδιαίτερα φωτεινός στον ουρανό. Όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι, τόσο νωρίτερα θα ανατέλλει στον νυχτερινό ουρανό. Για το μήνα Φεβρουάριο θα ανατέλλει γύρω στις 1 το πρωί  και θα βρίσκεται στον αστερισμό του ζυγού. Δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να τον εντοπίσετε στα ανατολικά καθώς θα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ουράνια σώσματα τόσο σε μέγεθος όσο και σε φωτεινότητα. Εάν λοιπόν επιστρέφετε σπίτι, μετά από κάποια βραδινή έξοδο, μην χάσετε την ευκαιρία να τον βρείτε και να το θαυμάσετε. Για τους φίλους που διαθέτουν αστρονομικό εξοπλισμό ο πλανήτης Δίας προσφέρεται για παρατήρηση. Μάλιστα πολλές φορές, προτείνουμε σ΄ αρχάριους χρήστες τηλεσκοπίου τον πλανήτη Δια ως ένα από τους βασικούς στόχους για να αρχίσουν τις παρατήσεις τους. Η παρατήρηση του Δια, μέσα από ένα τηλεσκόπιο οποιουδήποτε μεγέθους, είναι εντυπωσιακή καθώς μας φανερώνει τις κινήσεις των τεσσάρων μεγαλυτέρων δορυφόρων.

Κρόνος

Κρόνος ο δεύτερος σε φωτεινότητα πλανήτης  μετά το Δια. Για το μήνα Φεβρουάριο θα ανατέλλει γύρω στις 4.30 το πρωί  και θα βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη. Η παρατήρηση του Κρόνου μέσα από ένα τηλεσκόπιο είναι συναρπαστική και αυτό οφείλεται στους εντυπωσιακούς δακτυλίους. Περισσότερα για τον πλανήτη Κρόνο θα αναφέρουμε τους επόμενους μήνες, οπού θα μας δοθεί η ευκαιρία να το παρατηρήσουμε πιο νωρίς το βραδύ. Ωστόσο αν βρεθούμε ξύπνιοι τα χαράματα μπορούμε να τον διακρίνουμε στον ανατολικό ουρανό κάτω από τους πλανήτες Δια και Άρη .

Άρης

Σ΄ αντίθεση με την περσινή χρόνια που βρισκόταν πολύ κοντά στον ήλιο και ήταν σχεδόν αθέατος, φέτος θα είναι αρκετά εμφανής. Μάλιστα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα ξεπεράσει σε φωτεινότητα και τον πλανήτη  Δία. Για το μήνα Φεβρουάριο θα ανατέλλει γύρω στις 2.30 το πρωί  και θα βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου. Θα τον εντοπίσετε με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα κάτω από το Δια.

Ερμής Και Αφροδίτη

 Οι δυο πλάνητες δεν θα είναι παρατηρήσιμοι για αυτό το μήνα καθώς θα βρίσκονται πολύ κοντά στον Ήλιο.

 

Πατήστε για μεγέθυνση

 

 Αστερισμοί και βασικά αστέρια

Ο νυχτερινός ουρανός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος μας, και αν τα καταφέρουμε να το γνωρίσουμε η αίσθηση ικανοποίησης είναι φανταστική. Τα αναρίθμητα αστέρια που αποτελούν το νυχτερινό ουρανό είναι ουσιαστικά άλλοι ήλιοι του δικού μας γαλαξία. Βρίσκονται όμως εξαιρετικά μακριά από εμάς, γι’ αυτό φαίνονται σαν μικρά αστέρια στον ουρανό. Γι’ αυτό το μήνα θα επικεντρωθούμε στους κυριότερους αστερισμούς και ταυτόχρονα θα γνωρίσουμε  μερικά από τα χαρακτηρίστηκα τους αστέρια.

Μεγάλη άρκτος

Ίσως ο πιο γνωστός αστερισμός. Έχει το χαρακτηριστικό σχήμα «τηγανιού» και για το μήνα Φεβρουάριο, βγαίνει στον βόρειο ουρανό με τη δύση του Ήλιου. Ωστόσο για να τον αναγνωρίσουμε εύκολα (με τα επτά χαρακτηριστικά αστέρια) περιμένουμε μετά της 10 το βραδύ οπού θα ανέλθει για τα καλά. Παρατηρούμε ότι το μεσαίο αστέρι που βρίσκεται στο «χερούλι» του «τηγανιού» είναι δυο αστέρια πολύ κοντά το ένα στο άλλο. (Το Μιζάρ είναι το μεγάλο αστέρι και το Αλκόρ είναι το πιο μικρό αστέρι)
Επεκτείνουμε τη φανταστική γραμμή που ενώνει τα δύο άστρα της βάσης του “τηγανιού” και σε απόσταση ίση με 5 φορές την απόσταση των δύο αυτών αστεριών βρίσκουμε τον Πολικό Αστέρα. Ο Πολικός αστέρας είναι το μοναδικό αστέρι που βρίσκεται πάντα στην ίδια θέση στον ουράνιο θόλο και μας δείχνει τη διεύθυνση του βορρά.

Πατήστε για μεγέθυνση

Ωρίωνας

Ο δεύτερος πιο χαρακτηριστικός αστερισμός στον ουρανό είναι ο Ωρίωνας, ο οποίος πραγματικά δεσπόζει στον χειμερινό ουρανό. Θα τον αναγνωρίσουμε με την δύση του Ήλιου στα νότια-ανατολικά και μέχρι της 8 το βραδύ μεσουρανεί. Ενώνοντας τα αστέρια του Ωρίωνα σχηματίζεται ανθρώπινη μορφή και για αυτό και στην αρχαιότητα του έδωσαν το όνομα του μυθικού κυνηγού. Αναγνωρίζουμε την χαρακτηριστική ζώνη του Ωρίωνα με τα τρία αστέρια. Ο λαμπρότερoς αστέρας του Ωρίωνα είναι ο  Ρίγκελ (Rigel) και τον βρίσκουμε στον αστερισμό αφού έχει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Είναι ένας άλλος ήλιος σε απόσταση 775 έτη φωτός με μάζα 17 φορές μεγαλύτερη από την μάζα του δικού μας Ήλιου. Ο δεύτερος σε λαμπρότητα  αστέρας του Ωρίωνα είναι ο Μπετελγκέζ (Betelgeuse) με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα. Είναι ένας άλλος ήλιος που βρίσκεται στο τέλος της ζωής του και ανήκει στην κατηγορία των κόκκινων υπεργιγάντων.

Μέγας κύων

Ακριβώς κάτω από τον Ωρίωνα βρίσκεται ο Μέγας Κύων, με το λαμπρότερο αστέρα του ουρανού, τον Σείριο (Sirius). Ο Σείριος είναι από τα κοντινότερα μας αστέρια καθώς απέχει από εμάς γύρο στα 8.5 έτη φωτός. Αν και με γυμνό οφθαλμό διακρίνεται ένα αστέρι, στην πραγματικότητα είναι διπλό άστρο.  

Αν καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε στον ουρανό τους συγκεκριμένους αστερισμούς και μερικά από τα χαρακτηριστικά τους αστέρια, σίγουρα θα είμαστε σε αρκετά κάλο δρόμο.

Πατήστε για μεγέθυνση

Καλές παρατηρήσεις!!!

Αφήστε μια απάντηση