Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ο ουρανός τον Ιανουάριο – Τι αξίζει να δείτε

Καλή χρονιά! Ο χειμώνας και ιδιαίτερα ο νυκτερινός ουρανός του Γενάρη μας χαρίζει μερικές από τις πιο καθαρές παρατηρησιακές εμπειρίες. Οι ξάστερες και χωρίς υγρασία νύκτες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κοιτάζουμε τον ουράνιο θόλο προς τα εξωτερικά του γαλαξία μας, μας δίνουν μερικούς από τους καθαρότερους ουρανούς της χρονιάς!  Ας δούμε λοιπόν τι αξίζει να απολαύσουμε τον πρώτο μήνα του 2018.

Σημαντικά Γεγονότα

1η Ιανουάριου
Το φεγγάρι βρίσκεται στο περίγειο – την κοντινότερη αποστάτη από τη Γη καθώς κινείται σε ελλειπτική τροχιά- κάτι που το κάνει να φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινό στον ουρανό! Ο νέος χρόνος μας φέρνει από την πρώτη μέρα μάλιστα το πρώτο γεγονός, καθώς την πρωτοχρονιά μας υποδέχεται η Υπερπανσέληνος (Supermoon).

7η Ιανουάριου
Την αυγή της Κυριακής μην χάσετε την σύνοδο των πλανητών Άρη και Δια στον ανατολικό ουρανό!  Οι δύο πλανήτες θα ανατείλουν μαζί η ώρα 2.25 πμ σε απόσταση 0.3°, κάτι λιγότερο από το μέγεθος του φεγγαριού στον ουρανό. Αυτή είναι η πλησιέστερη απόσταση που έχουν βρεθεί από τον 1998. Ένα υπέροχο φαινόμενο ορατό και με γυμνό μάτι ή κιάλια. Με ένα μικρό τηλεσκόπιο, οι δυο πλανήτες καθώς και τα τέσσερα φεγγάρια του Δία, θα διακρίνονται μέσα από το προσοφθάλμιο σας. Για τους φίλους της αστροφωτογραφίας το γεγονός αποτελεί ιδανική ευκαιρία για μια εντυπωσιακή λήψη, μιας και η επόμενη σύνοδος θα συμβεί μετά από 2 χρόνια. Μάλιστα, η μεγάλη ερυθρά κηλίδα του Δια θα είναι παρατηρήσιμη. Δείτε στο σχεδιάγραμμα σχετικά με τις θέσεις των δορυφόρων του Δια πριν τα ξημερώματα τις 7ης Ιανουαρίου.

Πατήστε για μεγέθυνση
Πατήστε για μεγέθυνση

11η Ιανουαρίου
Στον ανατολικό ουρανό, πριν την αυγή της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, το φεγγάρι θα «συναντήσει» σε λιγότερο από 4 μοίρες, του πλανήτες Δια και Άρη. Καθώς οι δύο πλανήτες  αρχίσαν να διαχωρίζονται, ήδη σε 2 μοίρες απόσταση, η παρουσία του φεγγαριού προσδίδει μια ιδιαίτερη ομορφιά στο σκηνικό. Επίσης, ίσως αποτελέσει την εναλλακτική ημερομηνία για παρακολούθηση και φωτογράφιση σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών στην σύνοδο των 2. Τα τρία αντικείμενα θα είναι ορατά μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια.

31η Ιανουαρίου
Ο Ιανουάριος τελειώνει με μια απόλαυση-  μια «Μπλε» Υπερπανσέληνος!  Μάλιστα, οι παρατηρητές από Αμερική και Ειρηνικό Ωκεανό θα παρακολουθήσουν και ολική έκλειψη της Σελήνης. Δυστυχώς στην Κύπρο η έκλειψη δεν θα είναι ορατή μιας και η σκιά της Γης θα πέσει πάνω στο φεγγάρι μετά τα ξημερώματα.  Τι όμως είναι το «Μπλε» φεγγάρι (Blue Moon)? Αυτόν τον χαρακτηρισμό παίρνει το φεγγάρι όταν τυγχάνει να υπάρξει 2η πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα. Ως γνωστών, το φεγγάρι είναι σε φάση πανσελήνου κάθε 29,5 ημέρες, άρα είναι σχετικά σπάνιο να συμβούν 2 πανσέληνοι τον ίδιο μήνα. Η έκφραση «Μια κάθε μπλε φεγγάρι» λέγεται θέλοντας να χαρακτηρίσει την χαμηλή συχνότητα ή πιθανότητα να συμβεί κάτι. Αυτή η πανσέληνος συμβαίνει μόλις 1 ημέρα μετά το περίγειο (την πλησιέστερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη), οπότε η διάμετρος του φεγγαριού θα εμφανιστεί μεγαλύτερη από τον μέσο όρο, καθιστώντας τη σούπερ-πανσέληνο!

Αστερισμοί και στόχοι βαθέως ουρανού

Ο Ωρίωνας είναι ο πλέον ευδιάκριτος αστερισμός τον χειμώνα, με ποικιλία αντικειμένων που περιμένουν να τα αποκαλύψουμε. Με ένα μικρό τηλεσκόπιο ή και κιάλια μπορείτε να απολαύσετε το πολύ φωτεινό νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Πατήστε για μεγέθυνση

Χαρακτηριστικές στον ουρανό είναι και οι Πλειάδες, ένα σμήνος από νεογέννητα άστρα, που φαίνονται και δια γυμνού οφθαλμού. Διακρίνεται τα 7 αστέρια που εμφανίζονται πολύ κοντά μεταξύ τους, παρατηρώντας στον αστερισμό του Ταύρου, ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον Ωρίωνα. Το έντονο άστρο με πορτοκαλί χρώμα στον ίδιο αστερισμό ονομάζεται Αλντεμπαράν, που εικονικά αποτελεί το μάτι του μυθικού ταύρου. Γύρω από το «μάτι του Ταύρου» μπορείτε να διακρίνεται ακόμα ένα ανοικτό σμήνος, τις Υάδες. Αυτό είναι το πλησιέστερο σμήνος αστέρων από μας, όπου τα τέσσερα πιο λαμπρά αστέρια έχουν καταναλώσει το καύσιμο υδρογόνου στους πυρήνες τους και τώρα εξελίσσονται σε ερυθρούς γίγαντες. Τα 4 αυτά τα αστέρια, σχηματίζουν ένα «V»,  το οποίο αποτελεί το κεφάλι του Ταύρου.

 

Υπάρχει ένα πλήθος από επιπλέον στόχους που μπορεί να σας χαρίσει ο νυχτερινός ουρανούς του Ιανουαρίου. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την οποιαδήποτε πληροφορία και καθοδήγηση ίσως να χρειαστείτε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση