O κομήτης ο οποίος μας χάρισε μαγικές εικόνες στα τέλη του προηγούμενου μήνα επιστρέφει φωτεινότερος και συναρπαστικότερος στον ουρανό. Μεταξύ 27-30 Σεπτεμβρίου είχαμε τη δυνατότητα να τον παρατηρήσουμε κατά τις αυγινές ώρες (Φωτογραφία 1), λίγο πριν την ανατολή του ήλιου, ενώ στις επόμενες μέρες θα τον παρατηρήσουμε κατά τις απογευματινές ώρες, λίγο μετά τη δύση του ήλιου. Τις προηγούμενες ήμερες 1-10 Οκτωβρίου ο κομήτης ήταν μη παρατηρήσιμος καθώς στον ουρανό βρισκόταν πολύ κοντά στον ήλιο.
Fun fact: Η κίνηση του κομήτη στον ουρανό ομοιάζει κατά πολύ με την κίνηση της Αφροδίτης που άλλοτε μπορούμε να τη δούμε κατά τις αυγινές ώρες και άλλοτε κατά τις απογευματινές ώρες. Βέβαια η εναλλαγή της παρατήρησης από πρωί σε απόγευμα γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς ο κομήτης έχει ένα γρήγορο πέρασμα γύρω από τον ήλιο.
Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) που ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 και προέρχεται από τις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος (Νέφος του Όορτ), έφθασε στο περιήλιό του στις 27/9/2024. Από δικές μας παρατηρήσεις, ήταν οριακά παρατηρήσιμος δια γυμνού οφθαλμού στις 30/09/2024 ενώ μπορούσε να αποτυπωθεί ευκολά με μια φωτογραφική μηχανή (Φωτογραφία 2).
Οι προβλέψεις για τον κομήτη
Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) αναμένεται να είναι εξαιρετικά παρατηρήσιμος μεταξύ 12-15 Οκτώβριου 2024, κατά τη δύση του ήλιου (Γράφημα 1). Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είναι εφικτό να τον παρατηρήσουμε διά γυμνού οφθαλμού και σιγουρά θα είναι ένα εντυπωσιακό γεγονός για όλους μας. Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος φωτεινός κομήτης που μας χάρισε μοναδικές στιγμές ήταν o κομήτης C/2020 F3 (NEOWISE) το 2020.
Πώς να παρατηρήσουμε τον κομήτη;
Επιλέγουμε ένα σημείο με καθαρό οπτικό πεδίο προς τα δυτικά και κατά προτίμηση μακριά από τα φωτά της πόλης. Στις 18:30, μετά τη δύση του ήλιου, είμαστε έτοιμοι, έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας προς τα δυτικά και μόλις αρχίσει να νυχτώνει ο κομήτης θα εμφανιστεί. (Γράφημα 1)
Σημαντικό είναι να επιλέξουμε ένα καλό σημείο (το βουνό μας δίνει καλύτερη δυνατότητα παρατήρησης), να μην ανάβουμε φώτα και να μην κοιτάμε το κινητό μας. Ένα ζευγάρι κιάλια θα ήταν πολύ χρήσιμο στον εντοπισμό καθώς και στην παρακολούθηση. Επίσης με μια φωτογραφική μηχανή και ένα τρίποδα μπορούμε να τον φωτογραφίσουμε.
Περισσότερες πληροφορίες για τον κομήτη μπορείτε να βρείτε εδώ: http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2023A3.
Κομήτες και καταστροφικές θεωρίες
Ιστορικά πολλές φόρες η ύπαρξη ενός κομήτη στον ουρανό σκόρπιζε φόβο και τρόμο αφού η αγνοία των ανθρώπων οδηγούσε σε δεισιδαιμονίες και σε καταστροφικές θεωρίες. Στο πιο κάτω ιστορικό βίντεο μπορούμε να δούμε πως έζησαν το πέρασμα του κομήτη Χάλεϋ στην Κύπρο το 1910 (Βίντεο 1). Στο χαρακτηριστικό απόσπασμα περιγράφεται ο φόβος και ο πανικός που προκλήθηκε στους κατοίκους της Κύπρου. Φυσικά από την άλλη πλευρά ένα πέρασμα κομήτη έδινε την ευκαιρία στους επιστήμονες των εποχών να κάνουν εξαιρετικές παρατηρήσεις, καταλήγοντας σε πολύτιμα συμπεράσματα. (Ιστορικές παρατηρήσεις κομητών είχαμε από τον Τύχο Μπράχε, ο οποίος παρατήρησε τον Μεγάλο Κομήτη του 1577 και από τον Γιοχάνες Κέπλερ ο οποίος παρατήρησε τον κομήτη του Χάλεϋ το 1607)
Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις μας www.hos.cy/newsletter