Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ωριωνίδες 2022 – Φωτογραφίες

Φέτος οι καλές καιρικές συνθηκες μας επέτρεψαν το «κυνήγι» των πανέμορφων πεφταστεριών, δίνοντας μας την ευκαιρία να καταγράψουμε μερικές Ωριωνιδες στον κυπριακό ουρανό. Πιο κάτω μπορείτε να απολαύσετε φωτογραφίες από το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Καταγραφή Ωριωνίδας μέσα από ευρυγώνιο φακό fisheye στο Τρόοδος (29/10/2022). Φωτογραφία: Γιώργος Γαβριήλ

Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις πιο όμορφες βροχές διαττόντων αστέρων η οποία κορυφώνεται τον Οκτώβριο. Η κορύφωση του φαινομένου παρατηρείται στις 21 Οκτωβρίου, ωστόσο οι Ωριωνίδες είναι παρατηρήσιμες από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι από τις 1.00 π.μ μέχρι την αυγή.

Τρόοδος (29/10/2022)- Ωριωνίδες. Φωτογραφία: Βασίλης Βασιλείου

Οι Ωριωνίδες είναι σωματίδια σκόνης, κατάλοιπα από την τεράστια ουρά του κομήτη Χάλεϊ. Τα σωματίδια αυτά, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα, καίγονται λόγω τριβής και δίνουν αυτή την εκπληκτική λάμψη στον ουρανό. Τα μετέωρα των Ωριωνίδων κινούνται με τεράστιες ταχύτητες (υπολογίζεται ότι τα γρηγορότερα έχουν ταχύτητα 66km/s=240000 km/h).

Καταγραφή Ωριωνίδας μέσα από ευρυγώνιο φακό fisheye στο φράγμα του Κούρη (20/10/2022). Φωτογραφία: Γιώργος Γαβριήλ

Fun fact: Οι Ωριωνίδες πήραν το όνομά τους από τον Ωρίωνα, επειδή φαίνεται να ακτινοβολούν από τον συγκεκριμένο αστερισμό

Στο Σπίτι της Επιστήμης έρχεται Black Hole Friday, σε τηλεσκόπια, μικροσκόπια, εκπαιδευτικά παιχνίδια και πρωτότυπα δώρα! Οι προσφορές θα ισχύουν από 21 μέχρι 27 Νοεμβρίου. Δείτε εδώ όλα τα προϊόντα μας

Αφήστε μια απάντηση