Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Μερική Έκλειψη Ηλίου – 25/10/2022

Ζωντανή μετάδοση της έκλειψης εδώ: www.hos.cy/live

Το φαινόμενο στην Κύπρο θα ξεκινήσει το μεσημέρι στις 12:50, με την είσοδο της Σελήνης στον ηλιακό δίσκο. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται στις 14:04 όπου και θα παρατηρήσουμε τον ηλιακό δίσκο να καλύπτεται κατά 35%. Η έκλειψη θα  ολοκληρωθεί στις 15:15 με την έξοδο της Σελήνης από τον ηλιακό δίσκο.

Έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Ήλιου και Γης, με αποτέλεσμα η σκιά της να πέφτει στο φωτιζόμενο μέρος της Γης. Όταν ο ηλιακός δίσκος καλύπτεται πλήρως από τη Σελήνη έχουμε Ολική Ηλιακή Έκλειψη ενώ όταν καλύπτεται ένα κομμάτι έχουμε Μερική Ηλιακή Έκλειψη.

Η τελευταία ηλιακή έκλειψη στην Κύπρο ήταν στις 21/6/2020 (Μερική Έκλειψη 26%) ενώ η επόμενη θα είναι στις 2/8/2027 (Μερική Έκλειψη 75%). Δείτε πως καταγράψαμε την προηγουμένη έκλειψη εδώ.

Fun fact: Για να παρατηρήσουμε ολική έκλειψη από την Κύπρο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2060.

Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν παρατηρούμε τον ήλιο χωρίς ειδικό εξοπλισμό. 

Η παρατήρηση του φαινομένου μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά γυαλιά ή ειδικά φίλτρα για τα τηλεσκόπια. Στο House of Science διατίθενται ειδικά προστατευτικά γυαλιά και φίλτρα για τα τηλεσκόπια, τα οποία τηρούν όλες τις προδιαγραφές για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου. Προμηθευτείτε τα έγκαιρα κάνοντας κλικ εδώ

Η ηλιακή Έκλειψη όπως θα φαίνεται μέσα από τα ειδικά γυαλιά στις 25/10/2022

Εκδήλωση Παρατήρησης Ηλιακής Έκλειψης στο House of Science

Για τους λάτρεις των αστρονομικών φαινομένων, στο House of Science θα υπάρχουν τηλεσκόπια εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα για την ασφαλή παρακολούθηση του φαινομένου. Επίσης όσοι φίλοι διαθέτουν τηλεσκόπιο μπορούν να το φέρουν μαζί τους, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα παρατήρησης της Έκλειψης μέσα από το δικό τους τηλεσκόπιο. Η ομάδα μας θα είναι στη διάθεση όλων των παρευρισκόμενων για ασφαλή παρακολούθηση.

Πληροφορίες για την Εκδήλωση

Τοποθεσία: House of Science

Ημερομηνία: 25/10/2022

Ωρα: 12:50-15:15 (Κορύφωση φαινομένου 14:04)

Κατάλληλο για παιδιά

Είσοδος Ελεύθερη

Προμηθευτείτε ειδικά γυαλιά και ειδικά φίλτρα για την ασφαλή παρατήρηση της Έκλειψης. Πατήστε εδώ.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις μας www.hos.cy/newsletter

Αφήστε μια απάντηση