Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ο Ουρανός τον Οκτώβριο

Αγαπητοί φίλοι της αστρονομίας, ο μήνας Οκτώβριος μας επιφυλάσσει όμορφα και παρατηρήσιμα αστρονομικά γεγονότα. Στον νυχτερινό ουρανό, Ωριωνίδες και πλανήτες θα μας κρατήσουν σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Το ξεχωριστό όμως φαινόμενο, για τον μήνα αυτό, θα είναι η μερική έκλειψη Ηλίου. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν με χαλαρή διάθεση να παρακολουθήσουμε τα αστρονομικά φαινόμενα του Οκτώβρη.

Ωριωνίδες

Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις πιο όμορφες βροχές διαττόντων αστέρων η οποία κορυφώνεται τον Οκτώβριο. Η κορύφωση του φαινομένου παρατηρείται στις 21 Οκτωβρίου, ωστόσο οι Ωριωνίδες είναι παρατηρήσιμες από τις 2 Οκτώβριου έως τις 2 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι από τις 1.00 π.μ μέχρι την αυγή.

Η βροχή διαττόντων αστέρων Ωριωνίδες – 2020

Οι Ωριωνίδες είναι σωματίδια σκόνης, κατάλοιπα από την τεράστια ουρά του κομήτη Χάλεϊ. Τα σωματίδια αυτά, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα καίγονται λόγω τριβής και δίνουν αυτή την εκπληκτική λάμψη στον ουρανό. Τα μετέωρα των Ωριωνίδων κινούνται με τεράστιες ταχύτητες (υπολογίζεται ότι τα γρηγορότερα έχουν ταχύτητα 66km/s=240000 km/h).

Fun fact: Οι Ωριωνίδες πήραν το όνομά τους από τον Ωρίωνα, επειδή φαίνεται να ακτινοβολούν από τον συγκεκριμένο αστερισμό

Οι Πλανήτες

  • Κρόνος: Μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στον αστερισμό του Αιγόκερου, καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας (φαινόμενο μέγεθος 0,6)
  • Δίας: Μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στον αστερισμό των Ιχθύων, καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας (φαινόμενο μέγεθος -2,9)
  • Άρης: Μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στον αστερισμό του Ταύρου. Ανατέλλει στις 21:00, στο μέσο του μήνα (φαινόμενο μέγεθος -0,9)

Μάθετε περισσότερα για το φαινόμενο μέγεθος και πώς μας βοηθά στις αστροπαρατηρήσεις εδώ.

Σχήμα 1: Οι πλανήτες Κρόνος και Δίας στον νυχτερινό ουρανό

Μερική έκλειψη Ηλίου-25/10/2022

Την Τρίτη (25/10/2022), θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το φαινόμενο της Μερικής Έκλειψης Ηλίου (Partial Solar Eclipse). Το φαινόμενο στην Κύπρο θα ξεκινήσει το μεσημέρι στις 12:50, με την είσοδο της Σελήνης στον ηλιακό δίσκο. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται στις 14:04 όπου και θα παρατηρήσουμε τον ηλιακό δίσκο να καλύπτεται κατά 35%. Η έκλειψη θα  ολοκληρωθεί στις 15:15 με την έξοδο της Σελήνης από τον ηλιακό δίσκο.

Σχήμα 2: Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται στις 14:04 όπου και θα παρατηρήσουμε τον ηλιακό δίσκο να καλύπτεται κατά 35%

Για τους λάτρεις των αστρονομικών φαινομένων, στο House of Science θα υπάρχουν τηλεσκόπια εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα για την ασφαλή παρακολούθηση του φαινομένου. Δείτε πως καταγράψαμε την προηγουμένη έκλειψη εδώ.

Fun fact:Έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Ήλιου και Γης, με αποτέλεσμα η σκιά της να πέφτει στο φωτιζόμενο μέρος της Γης.

Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν παρατηρούμε τον ήλιο χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Η παρατήρηση του φαινομένου μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά γυαλιά. Στο House of Science διατίθενται ειδικά προστατευτικά γυαλιά τα οποία τηρούν όλες τις προδιαγραφές για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου. Προμηθευτείτε τα ειδικά γυαλιά έγκαιρα κάνοντας κλικ εδώ.

Παρακολουθήσετε τους πλανήτες Δία και Κρόνο μέσα από τα τηλεσκόπιά μας www.hos.cy/observetheplanets
Αφήστε μια απάντηση