Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Λυρίδες και Πλανήτες

Αγαπητοί φίλοι της αστρονομίας, σας ευχόμαστε καλό Πάσχα, πάντα με υγεία και καθαρούς ουρανούς. Η περίοδος του Πάσχα συνδυάζεται με επισκέψεις στα χωριά, γεγονός που θα μας προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσουμε τον ουρανό μακριά από τα φώτα της πόλης.

Λυρίδες – Βροχή διαττόντων αστέρων

Σχήμα 1: Το σημείο από όπου φαίνεται να ακτινοβολούν οι Λυρίδες. Το αστέρι Vega είναι το πιο λαμπρό άστρο του αστερισμού Λύρα.

Η κορύφωση του φαινομένου παρατηρείται στις 22 του μηνός, ωστόσο οι Λυρίδες είναι πρακτικά παρατηρήσιμες από τις 16 Απριλίου έως τις 26 Απριλίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι από τις 1.00 π.μ μέχρι την αυγή, ειδικά τις νύχτες που δεν έχουμε Σελήνη. Το όνομά τους προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου φαίνονται να ακτινοβολούν.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο;

Στην πραγματικότητα τα πεφταστέρια είναι σωματίδια σκόνης, κατάλοιπα από την τεράστια ουρά του κομήτη Θάτσερ, που δεν είναι μεγαλύτερα από ένα κόκκο άμμου. Τα σωματίδια αυτά, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα, καίγονται λόγω τριβής και δίνουν αυτή την εκπληκτική λάμψη στον ουρανό. Κάθε άνοιξη – συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου – η τροχιά της Γης βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση από τα απομεινάρια του κομήτη και έτσι προκαλείται αυτό το φαινόμενο.

Πώς μπορούμε να δούμε τις Λυρίδες;

Για να δούμε τις Λυρίδες επιλέγουμε ένα ξέφωτο σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τη φωτορύπανση των πόλεων. Έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας συνεχώς προς τον ουρανό (μια αναπαυτική καρέκλα σχεδόν σε οριζόντια θέση ίσως να είναι απαραίτητη). Δεν ανάβουμε φώτα και δεν κοιτάμε το κινητό μας, απλά χαλαρώνουμε και υπομονετικά απολαμβάνουμε τον νυχτερινό ουρανό.

Σχήμα 2: Οι πλανήτες Κρόνος, Άρης, Αφροδίτη και Δίας στο νυχτερινό ουρανό.

Οι πλανήτες στον πρωινό ουρανό

Κατά τις αυγινές ώρες θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε ένα όμορφο σκηνικό. Γύρω στις 5.00 το πρωί, οι πλανήτες Κρόνος, Άρης, Αφροδίτη και Δίας βρίσκονται ταυτόχρονα στον νυχτερινό ουρανό. Η παρατήρηση μπορεί να γίνει δια γυμνού οφθαλμού καθώς οι συγκεκριμένοι πλανήτες διακρίνονται σχετικά εύκολα στον ουράνιο θόλο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, για να απολαύσουμε το συγκεκριμένο σκηνικό, είναι να στρέψουμε το βλέμμα μας στα νοτιοδυτικά λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου (βλέπε σχήμα 2).

Για να δείτε τις ανοιξιάτικες μας προσφορές πατήστε εδώ

Αφήστε μια απάντηση