Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ο Ουρανός του Μαρτίου

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της Ισημερίας, δηλαδή της μέρας κατά την οποία ο Ήλιος φωτίζει τη Γη ακριβώς κάθετα στον ισημερινό της, κάνοντας έτσι ίση τη διάρκεια της ημέρας με την νύχτα. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς μας επιφυλάσσει ο νυκτερινός ουρανός τον Μάρτιο.

Fun fact: Η 20η Μάρτιου σηματοδοτεί την αστρονομική αρχή της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο.


Φωτογραφία 1: Πρώτο τέταρτο της Σελήνης

Η μαγεία της Σελήνης-Πανσέληνος 18/3/2022

Στις 10 Μαρτίου το φεγγάρι μας θα βρίσκεται στο πρώτο τέταρτο, δηλαδή φωτιζόμενο από τον ήλιο μας κατά το ήμισυ (Φωτογραφία 1). Θα το παρατηρήσουμε με τη δύση του ηλίου στον αστερισμό του Ταύρου (Σχήμα 1). Με το πέρασμα των ημερών το φεγγάρι θα φαίνεται ολοένα και φωτεινότερο στον ουρανό φτάνοντας στο μέγιστο, όπου στις 18 Μαρτίου θα έχουμε πανσέληνο.

Fun fact: Η σελήνη όταν δε βρίσκεται στην φάση της πανσέληνου, μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε ακόμη καλύτερα στους κρατήρες.

Σχήμα 1: Η σελήνη φωτιζόμενη κατά το ήμισυ στον αστερισμό του Ταύρου στις 10/3/2022

Αστερισμοί και βασικά αστέρια

Οι κλασσικοί αστερισμοί του χειμώνα, όπως Ταύρος και Ωρίωνας, ολοένα και σβήνουν νωρίτερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Αντίθετα νέοι και λαμπεροί αστερισμοί ξεκινούν να κάνουν την εμφάνισή τους όπως ο Λέοντας, η Παρθένος και ο Βοώτης.

Fun fact: Η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της, ως προς τα αστέρια, διαρκεί 23 ώρες και 56 λεπτά. Σ’ αυτό το γεγονός οφείλεται η εναλλαγή των αστερισμών στον ουρανό.

Αποχαιρετούμε τον Αστερισμό του Ωρίωνα

Ο Μάρτιος μας δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε για ακόμη λίγο τον επιβλητικό αστερισμό του χειμώνα. Μπορούμε να παρατηρήσουμε τον αστερισμό στα νοτιοδυτικά, με τη δύση του ήλιου, μέχρι και τις  22:00.


Φωτογραφία 2: Ο επιβλητικός αστερισμός του Ωρίωνα με τα χαρακτηριστικά αστέρια Μπετελκέζ και Ρίγκελ, Η φωτογραφία πάρθηκε από το χιονισμένο Τρόοδος.

Ο «βασιλιάς» Λέοντας και το Βασιλικό Αστέρι (Regulus)

Υποδεχόμαστε στον ουρανό τον Λέοντα. Το σχήμα του αστερισμού παραπέμπει αρκετά σε λιοντάρι, οπότε η διαδικασία εντοπισμού γίνεται ιδιαίτερα εύκολη. Έπειτα μπορούμε να εστιάσουμε στο λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού. Το αστέρι φέρει την ονομασία Βασιλίσκος (Regulus) και θα μπορούμε να το εντοπίσουμε εύκολα στις 15 Μαρτίου, ακριβώς κάτω από το φεγγάρι (Σχήμα 2).  

Fun fact: Η τριάδα του Λέοντα (Leo Triplet) είναι μια συνάθροιση γαλαξιών που εντυπωσιάζει κάθε ερασιτέχνη αστρονόμο. Για την παρατήρηση απαιτείται τηλεσκόπιο με διάμετρο τουλάχιστο 150 mm.

Σχήμα 2: Η σελήνη κοντά στο αστέρι Regulus του αστερισμού Λέοντα

O αστερισμός της Παρθένου με το φωτεινό αστέρι Στάχυς (Spica)

Ανατολικά του Λέοντα θα εντοπίσετε τον αστερισμό της Παρθένου. Αν και είναι ο μεγαλύτερος ζωδιακός αστερισμός σε έκταση, θα πρέπει να δουλέψουμε αρκετά τη φαντασία μας για τη σχηματική απεικόνιση του. Ο αστερισμός απεικονίζει μια γυναικεία μορφή, που στην ελληνική μυθολογία πίστευαν ότι είναι η Περσεφόνη, κόρη της θέας Δήμητρας. Το πολύ φωτεινό αστέρι Στάχυς (Spica) θα μας διευκολύνει στον εντοπισμό του αστερισμού.

Οι Πλανήτες

Θα εντυπωσιαστούμε από την φωτεινότητα της Αφροδίτης αν την εντοπίσουμε το ξημέρωμα (Σχήμα 3). Χαμηλότερα από την Αφροδίτη μπορεί κάποιος να εντοπίσει τους πλανήτες Άρη και Κρόνο.  

Σχήμα 3: Οι πλανήτες Αφροδίτη, Άρης και Κρόνος λίγο πριν την ανατολή του ήλιου
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή πατήστε εδώ
Αφήστε μια απάντηση