Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Συμμετοχή στη 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής – Διάκριση για τον μαθητή Αρά Μαχτεσιάν

Η Κύπρος συμμετείχε στη 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής (IOAA-International Olympiad on Astronomy and Astrophysics), που διοργανώθηκε στην πόλη Μποκοτά της Κολομβίας. Δυστυχώς λόγω της πανδημίας, η συμμετοχή όλων των χωρών έγινε διαδικτυακά με αυστηρούς κανόνες επιτήρησης.

Ο μαθητής Αρά Μαχτεσιάν (Αγγλική Σχολή – Λευκωσία) κατάφερε να αποσπάσει Εύφημη Μνεία από τους διοργανωτές για την επίδοση του. Οι υπόλοιποι μαθητές που αποτέλεσαν την Κυπριακή αποστολή ήταν οι: Παπαγρηγορίου Γιώργος (Λύκειο Αποστολών Πέτρου και Παύλου – Λεμεσός), Αναστασία Κωνσταντίνου (Λύκειο Λάτσιων – Λευκωσία), Γιαλλουρίδης Κυριάκος (Λύκειο Αραδίππου – Λάρνακα) και Τζήκας Δημήτρης (Περιφερειακό Λύκειο Μ. Κουτσόφτα και Α. Παναγίδη Παλαιομετόχου – Λευκωσία). Την αποστολή πλαισίωσαν ως καθοδηγητές οι Γιώργος Κελίρης και Βασίλης Βασίλειου, ως επιτηρητές οι Άγγελος Παπαγεωργίου και Ροδούλα Καλαιτζή και ως τεχνικός σύμβουλος ο Γιώργος Γαβριήλ. Πολλές ευχαριστίες στη Χαρά Παπαθανασίου για την πολύτιμη βοήθεια στην εκπαίδευση των μαθητών.

Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 50 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με περίπου 300 συνολικά μαθητές.

Η ομάδα των μαθητών επιλέχθηκε κατόπιν διάκρισης στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, με συμμετοχή μαθητών από κάθε επαρχία της Κύπρου. Η επόμενη Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Ουκρανία τον Αύγουστο του 2022. Όσοι μαθητές θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στην Κυπριακή αποστολή μπορούν να λάβουν μέρος στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που θα διεξαχθεί στις 17 Απρίλιου 2022.

Αφήστε μια απάντηση