Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Πλάνο Αστροπαρατήρησης Αμίαντος 27/7/2019

Αντικείμενο Κατηγορία Ώρα
Δίας Πλανήτης 20:30
Κρόνος Πλανήτης 20:45
Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Ηρακλή (M13) Σφαιρ. Σμήνος 21:00
Whirlpool Galaxy (M51) Γαλαξίας 21:15
Δήμητρα (Ceres ) Νάνος πλανήτης 21:30
Albireo Διπλό Αστέρι 21:45
Ring Nebula (M57) Νεφέλωμα 22:00
Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Τοξώτη (M22) Σφαιρ. Σμήνος 22:15
Lagoon Nebula (M8) Νεφέλωμα 22:30
Veil Nebula Nεφέλωμα 22:45



Δίας (Μέγεθος -2.5)   Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Είναι ένας γίγαντας αερίων και στην επιφάνεια του παρατηρούμε διαφορετικές χρωματικές ζώνες. Οι άσπρες και κίτρινες ζώνες είναι υψηλά νέφη, ενώ οι κόκκινες και καφέ ζώνες χαμηλότερα νέφη. Χαρακτηριστικό του Δία είναι η μεγάλη κηλίδα του, η οποία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Είναι ένας συνεχόμενος αντικυκλώνας που φαίνεται να μετακινείται αργά.

Κρόνος (Μέγεθος 0.1)Κρόνος, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών.Όπως ο Δίας έτσι και ο Κρόνος δεν έχει σταθερή επιφάνεια, παρά μόνο στρώματα αερίων. Τα άσπρα είναι υψηλά νέφη και τα κίτρινα χαμηλότερα. Οι δακτύλιοι του
Κρόνου χωρίζονται σε περιοχές με κενά ανάμεσά τους. Το γνωστότερο κενό μεταξύ των δακτυλίων είναι το χάσμα Cassini, που χωρίζει τον A δακτύλιο από τον B.

Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Ηρακλή (M13)(Μέγεθος 5.8) Το Σφαιρωτό Σμήνος Ηρακλή είναι σε απόσταση περίπου 25.000 ετών φωτός στον αστερισμό του Ηρακλή. Έχει διάμετρο περίπου 150 έτη φωτός και αποτελείται από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άστρα. Έχει ηλικία περίπου 14 εκατομμύρια έτη.

Whirlpool Galaxy (M51) (Μέγεθος 8.1) Είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που αλληλεπιδρά με έναν γαλαξία νάνο. Βρίσκεται σε απόσταση 23 ετών φωτός περίπου .

Δήμητρα (Ceres) (Μέγεθος 8.5) Η Δήμητρα είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος του Ηλιακού μας συστήματος και ο μόνος που βρίσκεται μέσα στην κύρια ζώνη αστεροειδών. Επίσης είναι ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ποτέ. Αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από πάγο νερού, που σε ποσότητα ίσως να είναι περισσότερο από όσο το σύνολο του γλυκού νερού στην Γη. 

Albireo (Μέγεθος 3.2) Ο Αλμπιρέο είναι ο πέμπτος λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού του κύκνου. Απέχει περίπου 400 έτη φωτός. Με γυμνό μάτι εμφανίζεται ως απλός αστέρας, αλλά ένα τηλεσκόπιο μπορεί να διαχωρίσει τους δύο αστέρες του, τον πορτοκαλί γίγαντα Α, και ένα γαλάζιο αστέρα φαινομενικού τύπου Β.    

Ring Nebula (M57) (Μέγεθος 8,8) Το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα είναι ένα χαρακτηριστικό νεφέλωμα στον αστερισμό της Λύρας. Απέχει περίπου 2300 έτη φωτός από τη Γη και η μάζα του εκτιμάται σε 1,2 φορά τη μάζα του ήλιου.Παρατηρώντας το βλέπουμε την κατάσταση στην οποία θα επέλθει ο ήλιος μας στο τέλος της ζωής του.

Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Τοξώτη (M22) (Μέγεθος 5,1) Είναι ένα ελλειπτικό σφαιρωτό σμήνος σε απόσταση 10.500 ετών φωτός στον αστερισμό του τοξότη.  Είναι το τρίτο λαμπρότερο σφαιρωτό σμήνος στον γήινο ουρανό. Έχει διάμετρο περίπου 100 έτη φωτός
Οι αστέρες που αποτελούν τα σφαιρωτά σμήνη είναι ισχυρώς δεσμευμένοι από τη βαρύτητα του κάθε σμήνους, πράγμα που δίνει στα σμήνη αυτά το σφαιρικό τους σχήμα. Τα σφαιρωτά σμήνη, που βρίσκονται στην άλω ενός γαλαξία, περιέχουν πολύ περισσότερους αστέρες ανά σμήνος από ό,τι τα ανοικτά ή γαλαξιακά σμήνη, τα οποία βρίσκονται στον δίσκο του ίδιου γαλαξία.

Lagoon Nebula (M8) (Μέγεθος 6.0) Το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας είναι ένα διάχυτό νεφέλωμα που βρίσκεται στον αστερισμό του τοξότη που απέχει από τη Γη περίπου 5000 έτη φωτός. Όπως πολλά διάχυτα νεφελώματα, περιλαμβάνει ένα ωραίο ανοικτό σμήνος που αποτελείται από πολύ θερμούς και νέους αστέρες με ηλικία μόνο 2 εκατομμυρίων ετών.

Veil Nebula (Μέγεθος 7.0) Το νεφέλωμα του πέπλου, είναι ένα χαρακτηριστικό νεφέλωμα στον αστερισμό του κύκνου, αποτέλεσμα της υπερκαινοφανής έκρηξης ενός αστεριού 20 φορές μεγαλύτερου σε μέγεθος από τον Ήλιο, που έγινε πριν από περίπου 8000 χρόνια.

Για να είναι η αστροπαρατήρηση μας πιο ευχάριστη, σας προτείνουμε να εφοδιαστείτε με τα ακόλουθα :

1) Ζεστά ρούχα 
2) Καρέκλα
3) Κόκκινο φαναράκι
4) Σνακ, νερό, ζεστό τσάι, καφέ κλπΣ

Αφήστε μια απάντηση