Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής

Η Ένωση Φυσικών Κύπρου, για τη νέα σχολική χρονιά, προσφέρει Μαθήματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Οι μαθητές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στα μαθήματα καθώς και στην αστροπαρατήρηση θα πρέπει να εγγραφούν στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2024 μέσω του πιο κάτω συνδέσμου: https://form.jotform.com/232614815903455

Το Σάββατο 14/10/2023 (ώρα 18:30-21:30) θα διεξαχθεί η Παγκύπρια Aστροπαρατήρηση για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Η τοποθεσία για την αστροπαρατήρηση και ο σύνδεσμος για τα μαθήματα θα σταλούν σε όσους μαθητές κάνουν εγγραφή.

Σάββατο 14/10/2023 (ώρα 18:30-21:30) η Παγκύπρια Aστροπαρατήρηση

Δείτε αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες των μαθημάτων στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://drive.google.com/…/1mnHv8YQA5U4AfWvyrA2RSE…/view

16η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής –  Χρυσό μετάλλιο για την κυπριακή αποστολή!

Η Κύπρος συμμετείχε στη 16η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής (IOAA-International Olympiad on Astronomy and Astrophysics), που διοργανώθηκε στην περιοχή Σιλέσια της Πολωνίας από τις 10 μέχρι τις 20 Αυγούστου 2023.

Ο μαθητής Αρά Μαχτεσιάν (Αγγλική Σχολή – Λευκωσία) κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και έγινε ο πρώτος Κύπριος μαθητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής. Επίσης, ο μαθητής Αχιλλέας Θωμάς (Λύκειο Κύκκου – Πάφος) κατέκτησε Εύφημη Μνεία για την άριστη απόδοσή του στο πρακτικό κομμάτι της Ολυμπιάδας (Παρατηρησιακό και Ανάλυση Δεδομένων). Η ομάδα μας κατάφερε να αποσπάσει και το βραβείο καλύτερης αφίσας κατόπιν ψηφοφορίας από τους επισκέπτες του πλανηταρίου Śląskie. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την ομαδική τους προσπάθεια.

Οι υπόλοιποι μαθητές που αποτέλεσαν την Κυπριακή αποστολή ήταν οι: Κυριάκος Δυμιώτης (Λύκειο Λατσιών – Λευκωσία), Μιχάλης Πλατανής (Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολη – Λευκωσία) και Άγγελος Χατζησωτηρίου (Λύκειο Αποστόλου Λουκά – Λεμεσός). Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν έτσι ώστε να εκπροσωπήσουν επάξια την Κύπρο σ’ ένα διαγωνισμό με υψηλές απαιτήσεις. Την αποστολή πλαισίωσαν ως καθοδηγητές οι Γιώργος Κελίρης, Ιωάννης Παναγιώτου και Βασίλης Βασιλείου, μέλη της Ένωσης Φυσικών Κύπρου. Πολλές ευχαριστίες στη Δρ. Χαρά Παπαθανασίου για την πολύτιμη βοήθεια στην εκπαίδευση των μαθητών.

 Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% της συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 50 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με περίπου 250 συνολικά μαθητές.

Η μεγάλη στιγμή της απονομής. Ο Αρά Μαχτεσιάν παραλαμβάνει το χρυσό μετάλλιο!

 Η ομάδα των μαθητών που εκπροσώπησε την Κύπρο στον διαγωνισμό, επιλέχθηκε κατόπιν διάκρισης στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που διοργανώνει η Ένωση Φυσικών Κύπρου. Η επόμενη Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στη Βραζιλία τον Αύγουστο του 2024. Όσοι μαθητές θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στην Κυπριακή αποστολή, μπορούν να λάβουν μέρος στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που θα διεξαχθεί το 2024.

1:05 Η ομάδα μας στη σκηνή – 1:34 Ο Αχιλλέας Θωμάς παραλαμβάνει την Εύφημη Μνεία – 2:12 Ο Αρά Μαχτεσιάν παραλαμβάνει το χρυσό μετάλλιο – 2:25 Η ομάδα μας παραλαμβάνει το βραβείο καλύτερης αφίσας

Η αφίσα της κυπριακής αποστολής

BEST POSTER – AUDIENCE AWARD WINNER: CYPRUS

Στη 16η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής η ομάδα μας κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο καλύτερης αφίσας, κατόπιν ψηφοφορίας από τους επισκέπτες του πλανηταρίου Planetarium Śląskie. Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τις αφίσες των άλλων ομάδων: www.ioaa2023.pl/index.php/poster-contest/

Χρυσό Mετάλλιο, Εύφημη Μνεία και Βραβείο Καλύτερης Αφίσας για την κυπριακή αποστολή
Αφήστε μια απάντηση