Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

15η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής

Η Κύπρος συμμετείχε στη 15η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής (IOAA-International Olympiad on Astronomy and Astrophysics www.ioaa2022.ge), που διοργανώθηκε στην πόλη Κουτάισι της Γεωργίας, από τις 14 μέχρι τις 22 Αυγούστου 2022. Ο μαθητής Αρά Μαχτεσιάν (Αγγλική Σχολή – Λευκωσία) κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο και έγινε ο πρώτος Κύπριος μαθητής που κατακτά μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν

Οι υπόλοιποι μαθητές που αποτέλεσαν την Κυπριακή αποστολή ήταν οι: Παπαγρηγορίου Γιώργος (Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου – Λεμεσός), Γιαλλουρίδης Κυριάκος (Λύκειο Αραδίππου – Λάρνακα), Αντρέας Νικολάου (Αγγλική Σχολή – Λευκωσία) και Νικόλας Γεωργίου (Λύκειο Αγίου Νεοφύτου – Πάφος). Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν έτσι ώστε να εκπροσωπήσουν επάξια την Κύπρο σ’ ένα διαγωνισμό με υψηλές απαιτήσεις. Την αποστολή πλαισίωσαν ως καθοδηγητές οι Γιώργος Κελίρης και Ιωάννης Παναγιώτου, μέλη της Ένωσης Φυσικών Κύπρου. Πολλές ευχαριστίες στη Δρ. Χαρά Παπαθανασίου για την πολύτιμη βοήθεια στην εκπαίδευση των μαθητών.

Ο μαθητής Αρά Μαχτεσιάν (Αγγλική Σχολή – Λευκωσία) κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο.

Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα (ww.ioaastrophysics.org) αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% της συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 48 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με περίπου 300 συνολικά μαθητές. Η ομάδα των μαθητών που εκπροσώπησε την Κύπρο στον διαγωνισμό, επιλέχθηκε κατόπιν διάκρισης στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που διοργανώνει η Ένωση Φυσικών Κύπρου. Η επόμενη Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Πολωνία τον Αύγουστο του 2023. Όσοι μαθητές θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στην Κυπριακή αποστολή, μπορούν να λάβουν μέρος στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που θα διεξαχθεί το 2023.

IOAA-International Olympiad on Astronomy and Astrophysics ww.ioaastrophysics.org
Αφήστε μια απάντηση