Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ο Ουρανός τον Αύγουστο

Αγαπητοί φίλοι της αστρονομίας, οι όμορφες αυγουστιάτικες νύχτες εκτός από στιγμές χαλάρωσης, μας δίνουν και τη δυνατότητα για ευχάριστες άστρο-περιηγήσεις. Οι Περσείδες, η αυγουστιάτικη πανσέληνος καθώς και η εμφάνιση των πλανητών είναι μερικά γεγονότα που θα μας απασχολήσουν αυτό τον μήνα.

Περσείδες

Η βροχή διαττόντων αστέρων (ή βροχή πεφταστεριών) είναι ένα από τα πλέον φαντασμαγορικά αστρονομικά φαινόμενα που μπορούμε να απολαύσουμε κάθε χρόνο. Η παρατήρηση του φαινομένου είναι εξαιρετικά απλή και δε χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός. Η κορύφωση του φαινομένου παρατηρείται στις 12 του μηνός, ωστόσο οι Περσείδες είναι πρακτικά παρατηρήσιμες από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι από τις 1.00 π.μ μέχρι την αυγή, ειδικά τις νύχτες που δεν έχουμε Σελήνη. Δυστυχώς για φέτος, η πανσέληνος του Αυγούστου συμπίπτει με την κορύφωση του φαινομένου στις 12 του Αυγούστου. Προτείνουμε σε όλους τους φίλους που θέλουν να απολαύσουν το φαινόμενο να επιλέξουν μέρες και ώρες που δεν θα έχουμε φεγγάρι στον ουρανό (π.χ Σάββατο 6/8/2022 μετά τις 1.00 το πρωί). Μπορείτε να δείτε τις ώρες ανατολής και δύσης της σελήνης εδώ: https://www.timeanddate.com/moon/cyprus/limassol.

Φωτογραφία 1: Μια φωτεινή Περσείδα που καταγράφηκε στις 01/08/2022 απο την ομάδα μας

Οι Περσείδες είναι η λαμπρότερη θερινή βροχή πεφταστεριών. Στην πραγματικότητα είναι σωματίδια σκόνης, κατάλοιπα από την τεράστια ουρά του κομήτη Swift-Τuttle, που δεν είναι μεγαλύτερα από ένα κόκκο άμμου. Τα σωματίδια αυτά, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα καίγονται λόγω τριβής και δίνουν αυτή την εκπληκτική λάμψη στον ουρανό. Κάθε καλοκαίρι -συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου- η τροχιά της Γης βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση από τα απομεινάρια του κομήτη και έτσι  προκαλείται αυτό το φαινόμενο.

Για να δούμε τις Περσείδες επιλέγουμε ένα ξέφωτο, σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τη φωτορύπανση των πόλεων. Έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας συνεχώς προς τον ουρανό (μια αναπαυτική καρέκλα σχεδόν σε οριζόντια θέση ίσως να είναι απαραίτητη). Δεν ανάβουμε φώτα και δεν κοιτάμε το κινητό μας, απλά χαλαρώνουμε και υπομονετικά απολαμβάνουμε τον νυχτερινό ουρανό.

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος – 12/8/2022

Πολλές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα προς τιμή της αυγουστιάτικης πανσελήνου ενώ ένας από τους μύθους που επικρατεί είναι ότι η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι λαμπρότερη και μεγαλύτερη απ’ οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο. Αυτό δεν ευσταθεί καθώς το μέγεθος της σελήνης μεταβάλλεται στον ουρανό, ανάλογα με τη θεση της, στην ελλειπτική τροχιά της γύρω από τη Γη.

Fun fact: Το κοκκινωπό χρώμα του φεγγαριού κατά την ανατολή του οφείλεται στο ότι το φως από το φεγγάρι διασχίζει μεγαλύτερη απόσταση μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης. Κατά συνέπεια, μόνο το κόκκινο χρώμα να καταφέρνει να φθάσει σε μας.

Αστερισμοί

Σκορπιός και Τοξότης στον νότιο ουρανό

Ο Τοξότης έχει χαρακτηριστικό σχήμα τσαγιέρας με τη λαβή να βρίσκεται αριστερά και το στόμιο δεξιά. Στον αστερισμό του Σκορπιού εντοπίζουμε το ιδιαίτερα φωτεινό άστρο Αντάρης και το άστρο με το όνομα Shaula, που στα αραβικά σημαίνει «υψωμένη ουρά» και παριστά το κεντρί του σκορπιού.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι saggtarius-1024x687.jpg
Φωτογραφία 2: Ο αστερισμός του Τοξότη στον νυκτερινό ουρανό της Λεμεσού από φωτογραφία της ομάδας μας

Fun fact: Αν η παρατήρησή μας γίνει μακριά από τα φώτα της πόλης μεταξύ των δυο αστερισμών θα εντοπίσουμε τη ζώνη του Γαλαξία μας να εκτείνεται προς τα πάνω. Η ζώνη του Γαλαξία μας φαίνεται σαν ελαφριά νέφωση να διασχίζει τον ουρανό από τον Βορρά προς τον Νότο.

Οι πλανήτες

  • Κρόνος: Aνατέλλει γύρω στις 19.30 (στα μέσα του μήνα) και μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στον αστερισμό του Αιγόκερου. 
  • Δίας: Από τα μέσα του μήνα, ανατέλλει γύρω στις 21:30 και μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στον Κρόνο. 
  • Άρης: Aνατέλλει στις 23:55 και θα τον ξεχωρίσουμε από το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα.

Αφήστε μια απάντηση