Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

13η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Διάκριση στον ομαδικό διαγωνισμό της 13ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής πέτυχε ο Ιωάννης Παναγιώτου του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως. Τόσο η διάκριση όσο και η προσπάθεια της Κυπριακής αποστολής ήταν αφιερωμένες στη μνήμη της Αστροφυσικού Νάταλι Κρίστοφερ, η οποία έχασε τόσο άδικα και πρόωρα τη ζωή της σε τραγικό δυστύχημα στις 5 Αυγούστου 2019, την Ικαρία.

Η Κύπρος συμμετείχε στην 13η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής, η οποία διεξήχθη στην πόλη Keszthely της Ουγγαρίας, από τις 2 μέχρι τις 10 Αυγούστου 2019 και σε αυτήν συμμετείχαν 270 μαθητές από 47 χώρες. Τα μέλη της ομάδας της χώρας μας ήταν οι:

Παναγιώτου Ιωάννης – Λύκειο Αγ. Φυλάξεως

Γαβριήλ Παναγιώτης- Λύκειο Αγ. Φυλάξεως

Κωνσταντίνου Αναστασία – Λύκειο Λάτσιων

Συκαλλίδης Στέλιος – Αγγλική Σχολή Λευκωσίας

Αλεξόπουλος Ιωάννης – Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακάριου Γ΄

και επιλέχθηκαν μέσα από την Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξήχθη στις 20 Απριλίου 2019, με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Λυκείου από κάθε επαρχία της Κύπρου.

Η επόμενη Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Κολομβία τον Σεπτέμβριο του 2020. Όσοι μαθητές θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στην Κυπριακή αποστολή μπορούν να λάβουν μέρος στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2020.

Τέλος, η Ένωση Φυσικών Κύπρου ευχαριστεί θερμά όλους και όλες τους καθηγητές και καθηγήτριες Φυσικής που προσφέρουν εθελοντικά μαθήματα προετοιμασίας των μαθητών και μαθητριών για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στην Κύπρο και χρηματοδοτεί τη συμμετοχή της Κύπρου στον Διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη συμβολή του στη διεξαγωγή των Ολυμπιάδων και την Τράπεζα Κύπρου, που βραβεύει τους μαθητές που διακρίνονται στους διαγωνισμούς και τις Ολυμπιάδες που διοργανώνονται από την Ένωση Φυσικών Κύπρου.

Ελληνική Ομάδα

Στη φετινή διοργάνωση, η ελληνική ομάδα κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια, με τους μαθητές Θέμη Πουλτουρτζίδη (1ο Λύκειο Κιλκίς) και Αργύρη Γιαννίση – Μανέ (Μουσικό Λύκειο Βόλου) και τρία χάλκινα μετάλλια με τους μαθητές Ευτυχία Βασιλείου (Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά), Διονύση Γάκη (Πειραματικό Λύκειο Πατρών) και Κωνσταντίνο Ξυλόπορτα (Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων). Ολοι δηλαδή οι μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών και μάλιστα αυτή τη φορά με ένα μετάλλιο στο στήθος τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στις 13 διοργανώσεις.

Αφήστε μια απάντηση