Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2018

Ανακοίνωση Ένωσης Φυσικών Κύπρου

Η Κύπρος συμμετείχε με τετραμελή ομάδα στην 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής 2018 – IOAA (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics), που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο της Κίνας, από την 2η Νοεμβρίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 38 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, και την Αμερική, με περίπου 200 μαθητές.

Ο μαθητής Χράτζια Ζαχαριάν της Αγγλικής Σχολής, Λευκωσίας απόσπασε Εύφημη Μνεία από τους διοργανωτές για τη συνολική του επίδοση. Επίσης, πρώτη θέση στον ομαδικό διαγωνισμό πηρέ η ομάδα στην οποία συμμετείχε ο Παναγιώτης Γαβριήλ του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, Λεμεσού.

Η Κυπριακή αποστολή αποτελείτο από τρεις μαθητές και ένα συνοδό καθηγητή μέλος της Ένωσης Φυσικών Κύπρου. Οι μαθητές ήταν οι: Παναγιώτης Γαβριήλ (Λύκειο Αγ. Φυλάξεως, Λεμεσός), Χράτζια Ζαχαριάν (Αγγλική Σχολή, Λευκωσίας) και Ιωάννης Παναγιώτου (Λύκειο Αγ. Φυλάξεως, Λεμεσός). Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Γιώργος Κελίρης, μέλος της Ένωσης Φυσικών Κύπρου.

Η ομάδα των μαθητών επιλέχθηκε κατόπιν διάκρισης στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξήχθη την 30η Ιουνίου 2018, με συμμετοχή μαθητών Λυκείου από κάθε επαρχία της Κύπρου. Η ομάδα των μαθητών που επιλέγηκε έτυχε προετοιμασίας από μέλη της Ένωσης Φυσικών Κύπρου.

Τα έξοδα της αποστολής κάλυψε με ευγενική χορηγία το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας αντιλαμβανόμενο τη σημασία της εκπροσώπησης της χώρας μας σε διεθνείς μαθητικούς διαγωνισμούς.

Η έκφραση συγχαρητήριων σε όλους τους μαθητές είναι η ελάχιστη αναγνώριση της προσπάθειας τους.

Η ΕΦΚ εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες στα μέλη της Βασίλη Βασιλείου, Στέλιο Τσαγγαρίδη, Βλάση Σερεκίδη και Δημήτριο Φιλίππου που διοργάνωσαν στην επαρχία τους μαθήματα προετοιμασίας για την Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Τα μαθήματα αυτά τα οποία γίνονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς από μέλη της ΕΦΚ.

Ευχαριστίες επίσης στον Γιώργο Κελίρη που ανέλαβε την προετοιμασία της τελικής ομάδας που εκπροσώπησε την Κύπρο στην Ολυμπιάδα.

Η 13η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής το 2019 θα γίνει στην Ουγγαρία. Όσοι μαθητές θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στην ομάδα της Kυπριακής αποστολής μπορούν να λάβουν μέρος στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2019. .Σε κάθε Επαρχία διοργανώθηκε σειρά δωρεάν μαθήματων Αστρονομίας – Αστροφυσικής για προετοιμασία για την Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2019.

ΕΦΚ – 19/11/2018

Αφήστε μια απάντηση